UBS krijgt Amerikaanse boete voor valutafraude - Libor-boete verhoogd

Foto EPA / Walter Bieri

De Zwitserse bank UBS betaalt 545 miljoen dollar (491 miljoen euro) aan boetes in de Verenigde Staten vanwege de fraude met valutakoersen. UBS heeft hierover een deal gesloten met de Amerikaanse autoriteiten, zo maakte de bank vanochtend zelf bekend. Onderdeel van de deal is dat de bank niet meer strafrechtelijk vervolgd kan worden voor de valutafraude.

Het bedrag is opgebouwd uit een boete van 342 miljoen dollar vanwege de valutafraude. Nog eens 203 miljoen dollar moet worden opgehoest omdat de bank, door mee te doen aan de valutafraude, de voorwaarden voor de schikking met de Amerikaanse autoriteiten uit 2012 over de Libor-fraude heeft geschonden.

UBS kreeg in 2012 al een een boete van 1,4 miljard Zwitserse francs (ongeveer 1,13 miljard euro) voor de fraude met het rentetarief Libor. Door de voorwaarden te schenden heeft UBS nu schuld moeten bekennen in de Libor-zaak.

Vijf banken

De boete van UBS voor de valutafraude is onderdeel van een grotere schikking van de Amerikaanse autoriteiten met vijf banken van naar verluidt 6 miljard dollar. Volgens de Financial Times maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie later vandaag hier meer over bekend.

De vijf banken, naast UBS ook de Britse banken HSBC en RBS en de Amerikaanse banken Citigroup en JP Morgan Chase, kregen in het najaar al een boete van in totaal 3,4 miljard dollar. Die werd opgelegd door de financiële toezichthouders in hun eigen land.

De fraude ging als volgt: de betrokken valutahandelaren deelden vertrouwelijke informatie over klanten met elkaar en gebruikten die om transacties naar hun hand te zetten. Ze richtten aparte chatrooms op om deze informatie uit te wisselen. De Britse toezichthouder FCA vond hierin bewijzen voor de samenwerking. Na een transactie waarbij de betrokkenen 162.000 dollar verdienden, feliciteerden ze elkaar: “Hoera, mooi teamwerk”.

De fraude werd gepleegd tussen januari 2008 en oktober 2013. Dit betekent dat de manipulaties nog geruime tijd doorgingen nadat het Libor-schandaal losbarstte, in het voorjaar van 2011. De wereldwijde valutahandel heeft een omvang van 5.300 miljard dollar per dag.