Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tien van 530 kinderen kregen kinderpardon - ‘schokkend’

Foto: ANP / Roos Koole

Tien kinderen hebben vorig jaar aanspraak kunnen maken op de definitieve regeling voor het zogeheten kinderpardon, terwijl 530 kinderen in aanmerking dachten te komen. Defence for Children noemt de cijfers “schokkend”.

De cijfers, die staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) in april naar de Tweede Kamer stuurde, bewijzen dat de voorwaarden voor het kinderpardon te strikt zijn, zegt directeur van Defence for Children Aloys van Rest vandaag (€) in NRC Handelsblad.

De tien kinderen staan in het Jaarbericht Kinderrechten 2015 dat Defence for Children en UNICEF vanmiddag presenteren. In de rapportage staan niet alleen cijfers over kinderrechten en migranten, maar ook over het strafrecht, jeugdzorg en mishandeling. De gegevens zijn verzameld uit publicaties en informatie van verschillende ministeries.

Defence for Children wijst ook op het aantal kinderen dat nog zonder uitspraak van de rechter in justitiële jeugdinrichtingen zit: acht op de tien. Veel cijfers dalen weliswaar, maar dat vindt Van Rest geen reden tot tevredenheid. Zo is het aantal kinderen op de wachtlijst voor bureau Jeugdzorg in 2014 met 22 procent gedaald ten opzichte van 2013, maar zijn er nog altijd 1.983.

“En de berichten die we ontvangen sinds de jeugdzorg dit jaar is overgedragen van het Rijk naar de gemeenten, wijzen erop dat de wachtlijsten weer groeien.”

Lees in NRC Handelsblad het interview: Nu de rechten voor kinderen nog (€).