Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

President Burundi stelt verkiezingen een week uit

Demonstranten tonen kogelhulzen tijdens een protest tegen de Burundese president Pierre Nkurunziza in de hoofdstad Bujumbura.
Demonstranten tonen kogelhulzen tijdens een protest tegen de Burundese president Pierre Nkurunziza in de hoofdstad Bujumbura. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Door de politieke crisis heeft de Burundese president Pierre Nkurunziza de verkiezingen een week uitgesteld naar 2 juni. Hij zal een controversiële poging doen om zich bij deze verkiezingen voor een derde ambtstermijn te laten herverkiezen.

Nkurunziza besloot tot uitstel na een advies van de verkiezingscommissie en druk uit binnen- en buitenland.

Volgens onze correspondent Koert Lindijer gaat Burundi een gevaarlijke fase in.

“Democratie en vrije verkiezingen leiden in het Gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika makkelijk tot massaslachtingen. Verkiezingen in Burundi in 1993 mondden uit in een genocide met honderdduizenden doden, net als in buurland Rwanda.”

Nkurunziza’s autocratische beleid is gevaar voor het land

Vorige week deden enkele Burundese generaals een poging om president Nkurunziza af te zetten, maar de meeste putschisten werden gearresteerd. Het mislukken van de coup leidde tot teleurstelling bij sommige inwoners van de hoofdstad Bujumbura en enkele diplomaten, schreef Lindijer in NRC. Zij vinden Nkurunziza’s autocratische beleid een gevaar voor het etnisch verdeelde land. De coup was het voorlopige sluitstuk van wekenlange protesten tegen Nkurunziza, die ondanks een grondwettelijk verbod daarop nog een derde termijn wil regeren in het straatarme land.

Lindijer in NRC:

“De leider van de couppoging, Godefroid Niyombare, kreeg onvoldoende steun in het leger. Buiten de hoofdstad, waar Nkurunziza onder arme boeren zijn machtsbasis opbouwde, sloot niemand zich erbij aan.

Nkurunziza was zelf tot 2005 hoofd van een Hutu-militie. Aan iedere gewelddadige episode in Burundi sinds de onafhankelijkheid in 1961 deden een moordend regeringsleger en ongedisciplineerde milities mee. Tot aan de couppoging van woensdag stond het nieuwe Burundese leger juist bekend als een van de sterkste nationale instituties, waarin Hutu’s en Tutsi’s gelijk optrekken. Maar door de coup raakten eenheden onderling slaags.

De gevaarlijkste militie nu is de Imbonerakure, de jeugdafdeling van de regeringspartij van Nkurunziza. Leden van deze militie deden huiszoekingen in Bujumbura. De afgelopen maanden terroriseerden zij op het platteland al talrijke leden van oppositiepartijen. Ze zaaiden zo veel angst dat 70.000 burgers, veelal Tutsi’s, naar buurlanden zijn gevlucht.”

Lees verder: ‘Hoe groot is het risico van een nieuwe genocide in Burundi?’ van onze correspondent Koert Lindijer (€).