Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Overheid eiste geheimhouding van zorginstelling in ruil voor pgb

Hulpverlener voert een gehandicapte man.
Hulpverlener voert een gehandicapte man. Foto: ANP / Roos Koole

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van een persoonsgebonden budget (pgb). Dat heeft een woordvoerder van SVB bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf en de NOS.

De betreffende zorgondernemer uit Deurne, klaagde op Twitter actief over uitblijvende pgb-betalingen. Door de schikking kreeg zij alsnog haar geld, onder de schriftelijk vastgelegde voorwaarde dat zij zou twitteren: “Probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgalarm”. Ook moest de uitbater van het verpleeghuis beloven zich niet negatief te zullen uitlaten in de media over de uitkeringsinstantie.

Volgens een zegsman van de SVB is het “nooit de bedoeling dat de SVB haar klanten of budgethouders het zwijgen oplegt”.

“In een schikking is het niet ongebruikelijk dat je daarin opneemt dat je geen uitspraken over de inhoud richting derden doet.”

Op de eis om ook formeel een positief bericht over de SVB via twitter te sturen wil de woordvoerder niets zeggen.

De SVB valt formeel onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Achter de schermen speelt het ministerie van Volksgezondheid een grote rol. Sinds 1 januari is de SVB verantwoordelijk geworden voor de uitkeringen van persoonsgebonden budgetten en precies op dit terrein zijn er grote uitvoeringsproblemen waarvoor staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) zich al diverse malen in de Kamer heeft moeten verantwoorden.
Volgens ingewijden bemoeit het ministerie zich met publicitair gevoelige, individuele dossiers.