Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Nog vier grote banken schikken voor valutafraude en betalen 5,2 miljard

Een man bij de balie van een kantoor van Barclays. De Britse bank wordt stevig aangeslagen voor fraude met wisselkoersen, net als vier andere banken.
Een man bij de balie van een kantoor van Barclays. De Britse bank wordt stevig aangeslagen voor fraude met wisselkoersen, net als vier andere banken. Foto EPA / Tal Cohen

Na UBS hebben nog vier grote internationale banken een schikking getroffen vanwege fraude met wisselkoersen. Naast de Amerikaanse grootbanken JPMorgan Chase en Citigroup zijn dat ook het Britse Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS), zo melden Amerikaanse toezichthouders. Samen betalen de banken 5,8 miljard dollar (5,2 miljard euro).

De grootste boete is voor Barclays, dat in totaal bijna 2,4 miljar dollar betaalt aan verschillende toezichthouders. De bank schikte onder meer met het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) en de Federal Reserve , de koepel van Amerikaanse centrale banken. Ook bij beurstoezichthouders kocht Barclays rechtsvervolging af.

Naast Barclays bekenden ook Citigroup en JPMorgan schuld. Zij betalen respectievelijk 1,3 miljard en bijna 900 miljoen dollar aan de Fed en en de DOJ. Royal Bank of Scotland, dat nog voor een groot deel in handen van de Britse staat is, wordt aangeslagen voor 670 miljoen dollar.

Eerder schikte UBS al

De miljardenschikking van de vier grote banken komt enkele uren nadat het Zwitserse UBS bekendmaakte dat het een schikking had getroffen met Amerikaanse autoriteiten. De bank betaalt 545 miljoen euro vanwege fraude met wisselkoersen. De Financial Times suggereerde vanmorgen al dat UBS niet de enige bank zou zijn.

Het is niet voor het eerst dat de banken geld betalen vanwege wanpraktijken op de geldmarkt. Eind vorig jaar troffen dezelfde banken – aangevuld met het Britse HSBC – al een schikking van 2,6 miljard pond (3,6 miljard euro). Dezelfde banken waren eerder ook al betrokken bij fraude met het rentetarief Libor.

Vertrouwelijke klanteninformatie delen

De fraude op de geldmarkt is mogelijk nog groter dan met de Libor. Die fraude ging als volgt: de handelaren van de banken kregen koop- of verkoopopdrachten van klanten en spraken met collega’s van andere banken af om een hele berg vergelijkbare orders (bijvoorbeeld euro’s verkopen voor dollars) op hetzelfde moment te plaatsen.

Die afspraken maakten zij in chatrooms, waar ze de vertrouwelijke informatie van klantenorders uitwisselden. Door het plaatsen van zo’n megatransactie konden zij de wisselkoersen beïnvloeden. Ze plaatsten daarbij zelf strategisch orders op basis van deze kennis en verdienden daardoor geld ten koste van klanten.