‘Syrische leger trekt zich terug uit Palmyra, burgers geëvacueerd’

Palmyra zou vrijwel volledig in handen zijn van Islamitische Staat (IS), melden verschillende persbureaus. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat IS bijna alle kanten van de stad in beslag genomen heeft. Burgers zouden zijn geëvacueerd, meldt de Syrische staatstelevisie, waarna het Syrische leger zich zou hebben teruggetrokken.

Rook stijgt op na een raketinslag bij de ruïnes in Palmyra
Rook stijgt op na een raketinslag bij de ruïnes in Palmyra Foto: EPA/STR

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben delen van de Syrische stad Palmyra veroverd op het Syrische leger. Inwoners van de stad zijn door regeringstroepen geëvacueerd. Dat meldt persbureau Reuters. Palmyra staat bekend om de vele eeuwenoude kunstschatten en ruïnes, die zijn opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Berichten over hoe groot het deel van Palmyra is dat IS-strijders hebben veroverd, verschillen. De internationale persbureaus spreken van ongeveer dertig procent.

Update 21.24 uur: Volgens persbureau Reuters is Palmyra nu vrijwel volledig in handen van IS. “Palmyra is bevrijd”, zo zou een strijder van de terreurbeweging online hebben gezet. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat IS vrijwel alle kanten van de stad in beslag genomen heeft. Burgers zouden zijn geëvacueerd, meldt de Syrische staatstelevisie, waarna het Syrische leger zich zou hebben teruggetrokken.

Het Syrische regime heeft al ‘enkele honderden’ antieke beelden in veiligheid gebracht, zo meldde de Syrische regeringsfunctionaris die over de kunstschatten gaat aan persbureau Reuters. Beelden waarvan gevreesd werd dat ze verkocht of vernield konden worden, zijn volgens de functionaris inmiddels veiliggesteld. Daarmee is het probleem volgens hem nog lang niet opgelost.

“We vrezen voor het museum en de grote monumenten die we niet kunnen worden verplaatst. Dit gevecht is in het belang van de hele wereld.”

UNESCO heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren rondom de tweeduizend jaar oude ruïnes. Het VN-agentschap benadrukte dat de internationale gemeenschap alles in het werk moet stellen om om de bevolking en het unieke cultureel erfgoed te beschermen.

De binnenstad van Palmyra, waar veel UNESCO-sites zijn te vinden, is tevens een militair strategisch punt omdat verschillende snelwegen er kruisen. Onder meer de snelwegen richting de steden Homs en Damascus komen er samen.

Als IS erin slaagt om Palmyra in te nemen, zou het voor het eerst zijn dat de kalifaatstrijders een hele stad op de Syrische president Assad veroveren.