Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Pop-up Museum DWDD gaat in 2016 weer open

Halina Reijn (L), Matthijs van Nieuwkerk (M) en Nico Dijkshoorn (R) in het Allard Pierson Museum bij de tentoonstelling over De Wereld draait Door in de ruimte ingericht door Jan Mulder.
Halina Reijn (L), Matthijs van Nieuwkerk (M) en Nico Dijkshoorn (R) in het Allard Pierson Museum bij de tentoonstelling over De Wereld draait Door in de ruimte ingericht door Jan Mulder. Foto: ANP Kippa / Olaf Kraak

Het Pop-up Museum van De Wereld Draait Door opent in 2016 wegens groot succes opnieuw haar deuren in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Dat maakte omroep VARA vanavond bekend. NRC Handelsblad geeft net als bij de eerste editie een speciale pop-upkrant uit.

In het archeologiemuseum van de Universiteit van Amsterdam organiseert DWDD sinds begin dit jaar voor het eerst een aantal exposities. Voor de komende editie gaan negen vaste tafelgasten ieder een zaal van het museum inrichten met werk uit de depots van elf Nederlandse musea. Net als dit jaar wordt het thema in 2016 ‘Verborgen Kunstwerken’.

Negen vaste tafelgasten als conservator

De negen gastconservatoren worden ieder aan een museum gekoppeld om in de kelders op zoek te gaan naar verborgen kunstwerken. Elke gastconservator krijgt samen met een museum één zaal in het Allard Pierson Museum, een zaal die geheel naar de idee en smaak van de gastconservator zal worden ingericht.

  • Wim T. Schippers – Universiteitsmuseum Groningen
  • Sander van de Pavert - Mauritshuis
  • Paul de Leeuw - Museum Boijmans van Beuningen
  • Beatrice de Graaf - Nationaal Militair Museum
  • Daan Roosegaarde - Het Scheepvaartmuseum
  • Robbert Dijkgraaf - Teylers museum en Museum Boerhaave
  • Paulien Cornelisse - Museum Volkenkunde en het Tropenmuseum
  • Sywert Van Lienden – Bonnefantenmuseum
  • Carice van Houten - Kröller-Müller Museum

De eerste editie van het DWDD Pop-Up museum is nog tot volgende week vrijdag te bezichtigen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.