Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

China investeert volop in kwakkelend Brazilië

China haalt zijn betrekkingen met Latijns-Amerika aan. Met Brazilië is een pakket van 50 miljard dollar beklonken.

Tête-à-tête van president Dilma Rousseff (r) en premierLi Keqiang.
Tête-à-tête van president Dilma Rousseff (r) en premierLi Keqiang. Foto AFP

Na Afrika hebben de leiders van de tweede economie van de wereld, China, Latijns-Amerika in het vizier als doelwit van investeringen, nieuwe handel en vergroting van invloed in wat eens de achtertuin van de Verenigde Staten was.

Met ruim 50 miljard dollar aan overeenkomsten over handel en investeringen in de grootste economie van Latijns-Amerika, Brazilië, is de Chinese premier Li Keqiang, de nummer twee in de Communistische Partij van China, begonnen aan een achtdaagse rondreis die hem ook naar Chili, Colombia en Peru voert.

Voor zijn vertrek uit Beijing herhaalde premier Li een eerdere verzekering van president Xi Jinping dat China van plan is de komende tien jaar voor ruim 250 miljard dollar in deze grondstoffenrijke landen te investeren, een teken van vernieuwde Chinese belangstelling. De handel met Latijns-Amerika, die groeide van 10 miljard dollar in 2000 tot 255,5 miljard in 2014, moet komend decennium verdubbelen als het aan China ligt.

Voor China, waar de groei vertraagt naar 7 procent, biedt Latijns-Amerika kansen voor Chinese treintechnologie, kerncentrales en mobiele telefonienetwerken, zo luidt de redenering in Beijing.

Handel verbreden

Was Latijns-Amerika tot voor kort een bron van grondstoffen (koper, ijzererts), nu moet het continent een markt van hoogtechnologische ‘Made and developped in China’-producten worden. „De handel moet minder afhankelijk van grondstoffen en diverser worden”, aldus Wang Zhen, voormalig ambassadeur in Uruguay en Venezuela in de China Daily.

Een hoge Braziliaanse ambtenaar, Jose Graca Lima, sprak over tweede generatie van Chinese investeringen. Voor de al vijf jaar kwakkelende Braziliaanse economie komen de Chinese investeringen in de infrastructuur, waaronder de metro in Olympisch Rio de Janeiro, op een goed getimed moment. Chinese bedrijven gaan in de hoofdstad ook meewerken aan de afwerking van bouwprojecten voor de Olympische Spelen in 2016, maakten premier Li en de Braziliaanse president Rousseff bekend. China investeert verder in de staatsoliemaatschappij Petrobras, koopt supertankers van mijnbouwer Vale en vliegtuigen van Embraer.

Brazilië wordt in China gezien als het bruggenhoofd op het Latijns-Amerikaanse continent dat behoefte heeft aan nieuwe, grensoverschrijdende infrastructuur. Op dit moment is Brazilië al China’s grootste handelspartner op het continent. Brazilië is het enige Amerikaanse land dat deelneemt aan de door China opgezette Aziatische Infrastructuur Investeringsbank.

Rousseff en Li spraken af dat onderzocht wordt op de aanleg van een 5.300 kilometer lange spoorlijn van het Braziliaanse Acu Port aan de Atlantische Oceaan naar de Peruaanse kust aan de Grote Oceaan haalbaar is.

Het gedachte traject loopt door de Andes en kwetsbare regenwouden met bijzondere planten en dieren – en onontdekte stammen, waarschuwde de milieuorganisatie Amazon Watch.

Panama-kanaal omzeilen

China, Brazilië en Peru zien deze spoorlijn als een manier om de kosten van het transport van grondstoffen (soja, ijzer, olie, graan, vlees) te verlagen, doordat het dure Panama-kanaal omzeild kan worden. Ook de Peruaanse regering is verklaard voorstander. Net als Brazilië ziet Peru deze en andere Chinese investeringen in infrastructuur als noodzakelijk om de groei (nu gemiddeld nog geen 1 procent volgens het IMF) te stimuleren.

Volgens VN-onderzoek moet er komend decennium 320 miljard dollar in Latijns-Amerikaanse infrastructuur geïnvesteerd worden. De Chinese bereidheid daar aan bij te dragen, verklaart de warmte waarmee premier Li in Brasilia werd ontvangen.