Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Bellen en appen op de fiets blijft toegestaan

Foto ANP / Vincent Jannink

Er komt geen verbod op bellen en appen op de fiets. Volgens minister Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) is een verbod niet te handhaven, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. Bovendien gelooft ze meer in gedragsbeïnvloeding. Daarom zet Schultz in op een campagne voor veilig smartphone-gebruik in het verkeer.

In een overleg vorig jaar met de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu had Schultz toegezegd om te kijken naar de internationale ervaringen met een verbod op bellen.

In Denemarken en veel Zuidelijke Europese landen geldt een verbod op bellen en appen op de fiets. Volgens Schultz zijn er geen cijfers bekend over handhaving of effectiviteit van een verbod. “In Duitsland wordt een enkele keer beboet voor handheld gebruik van de telefoon op de fiets.” Maar het is lastig om iemand op heterdaad te betrappen, zegt de Duitse politie.

Schultz ziet niets in regels die niet of nauwelijks te handhaven zijn. Daarom zet ze liever in op positieve gedragsverandering via de campagne ‘Aandacht in het verkeer’, lessen op scholen en een beloningssysteem voor het niet gebruiken van de telefoon op de fiets.

Waarom dan wel een verbod op bellen en appen in de auto? Is dat wel te handhaven? “In de auto is wel gekozen voor strafbaarstelling, omdat de risico’s daar een stuk groter zijn”, reageert een woordvoerder van het ministerie. “We willen het probleem bij de wortel aanpakken. De campagnes over veilig smartphone-gebruik zijn vooral gericht op jongeren, om te voorkomen dat het appen op de fiets, en later in de auto, een gewoonte wordt.” De woordvoerder kon niet zeggen of het verbod op bellen in de auto beter te handhaven is.

Enkele feiten:

• Een derde van de jongeren van 12 t/m 21 jaar gebruikt tijdens het fietsen de smartphone.
• Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers tussen de 12 en 24 jaar speelt de smartphone een rol.
• Het risico op een ongeval bij het lezen van tekstberichten is 25 keer zo hoog.

Fietsers niet aansprakelijk stellen

Eerder dit jaar liet Schultz al weten dat bellende en appende fietsers niet automatisch aansprakelijk worden gesteld als zij een auto-ongeval veroorzaken door hun gedrag. De huidige situatie is dat bij een botsing tussen een auto en een fiets de automobilist verplicht is de schade van de niet-automobilist te vergoeden, behalve als er sprake is van overmacht.

Door smartphone-gebruik in het verkeer kunnen ongelukken ontstaan, maar dat geldt ook voor rijden door rood en voor fietsen zonder licht, aldus de minister. Dat gedrag staat nu ook niet in het wetsartikel en daarom is Schultz niet van plan om het wetsartikel uit te breiden met fietsend bellen en appen.