Trijntje Oosterhuis haalt de finale van het Eurovisie Songfestival niet

Trijntje Oosterhuis gaat niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen. Vanavond vertegenwoordigde zij Nederland in de eerste halve finale van de Europese zangwedstrijd, met het door Anouk geschreven lied Walk Along. Tien van de zestien landen die optraden, gingen door. Maar Nederland zat daar niet bij.

Het optreden van Trijntje Oosterhuis op het Eurovisiesongfestival.
Het optreden van Trijntje Oosterhuis op het Eurovisiesongfestival. Foto AFP / Dieter Nagl

Trijntje Oosterhuis gaat niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen. Vanavond vertegenwoordigde zij Nederland in de eerste halve finale van de Europese zangwedstrijd, met het door Anouk geschreven lied Walk Along. Tien van de zestien landen die optraden, gingen door. Maar Nederland zat daar niet bij.

Voor de derde keer trachtte Nederland te scoren door een gerespecteerde zangeres met een redelijk rustig lied te sturen. Eerder lukte het Anouk en Ilse DeLange en Waylon wel om in de finale te komen. Laatstgenoemd duo werd vorig jaar zelfs tweede.

Weinig spektakel

Oosterhuis zong haar melancholieke liefdeslied dicht op de camera, zonder veel uiterlijk spektakel. Het optreden begon met een extreme close-up van haar bruine ogen achter een voile. De camera draaide daarna doorlopend om Oosterhuis heen. Vooraf kreeg zij vooral kritiek op haar kledingkeuze. Bij de eerste repetitie droeg zij een jurk met een deconstructivistisch decolleté tot aan de navel. Die riep veel weerstand op. Uiteindelijk trad ze op in een pofbroekpak, dat ook weer werd afgebrand.

De show in de Wiener Stadthalle voor tienduizend fans met vlaggen, werd geopend door Conchita Wurst, de Oostenrijkse winnares van vorig jaar. De bebaarde transvrouw trad aan tegen een hemelblauwe achtergrond, als Jezus in een jurk. Het aandeel kitsch en camp op het festival lijkt enigszins af te nemen, ten faveure van meer serieuze popliedjes. Opvallend was het veelvuldig gebruik van videoprojecties, die de optredens het aanzien van videoclips gaven. Opvallendste act was de Finse punkband Pertti Kurikan Nimipaivat (Pertti Kurikka’s Verjaardag), die bestaat uit mannen met een verstandelijke beperking.

Bekijk de fotoserie van de halve finale.

Overige landen

Donderdag is de tweede halve finale. Naast de twintig landen die zich moeten kwalificeren, staan er ook zeven landen in de finale die meteen door mogen: Oostenrijk (gastland en winnaar van vorig jaar) en vijf landen die altijd de halve finale overslaan, in ruil voor een extra financiële bijdrage: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje. Ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum is daar Australië aan toegevoegd. Dat land is al dertig jaar enthousiast volger van het Europees festival.

De tien landen die zich wel plaatsten voor de finale:

  • Albanië
  • Armenië
  • Rusland
  • Roemenië
  • Hongarije
  • Griekenland
  • Estland
  • Georgië
  • Servië
  • België

Beluister alle nummers op een rij.