Terugkijken: het optreden van Trijntje (met rouwsluier én pofbroekpak)

De ingestudeerde grapjes, het lichtspektakel en de semi-spontane blikken in de camera: allemaal kwamen ze in de eerste vijf minuten van de uitzending van het Eurovisie Songfestival voorbij. Trijntje Oosterhuis mocht als vierde met Walk Along. Kijk het optreden hier terug.

“Aloha”, zei presentatrice Mirjam Weichselbraun vrolijk, na de gebruikelijke “hello”- en “bonjour”-begroetingen. “Are they even watching this in Hawaï?” vraagt haar buurvrouw, de mede-presentatrice Alice Tumler. Weichselbraun fronst haar wenkbrauwen. “You never know Alice”, zegt ze, “You never know.” Het is komisch bedoeld. Vanuit het publiek klinkt matig gelach.

De ingestudeerde grapjes, het lichtspektakel en de semi-spontane blikken in de camera: allemaal kwamen ze in de eerste vijf minuten van de uitzending van het Eurovisie Songfestival voorbij (hier de fotoserie). Moldavië kwam met politiemannen in korte leren broeken en een politievrouw in mini-hotpants. Armenië met het nummer Face the Shadow, dat (don’t deny, don’t deny) duidelijk verwees naar de Armeense kwestie. België met een zwart-wit ritmisch optreden van Loïc Nottet. En toen mocht ze, als vierde: Trijntje Oosterhuis met Walk Along. Terugkijken? Scroll dan even naar beneden.

Het optreden van Trijntje begon met een close-up van haar ogen, bedekt met een zwarte rouwsluier. Bij het eerste refrein gooide ze de sluier af. Ze droeg, zoals eerder voorspeld, het zwarte pofbroekpak (€). Op de vingers van haar rechterhand stond met roze letters het woord ‘LOVE’. What’s the inspiration behind it, vroeg oud-winnares Conchita Wurst haar tijdens een intermezzo. Trijntjes antwoord: Love, probably. Always love.

Trijntje vond het een “zenuwslopend moment”, zo schrijft ze op Instagram.

gejuich in de zaal

NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper vond Trijntje een “weinig stralende indruk maken”. “En ik heb haar vaker veel beter horen zingen.”

“Nu was het wat gehaast, met veel adem ging ze door de zinnen. De prominente ‘why’ kwam er wat knauwerig uit. Walk Along werd zo een ietwat wanhopige smeekbede.”

Wilfred Takken, op dit moment voor NRC in Wenen, spreekt van een goede sfeer in de zaal tijdens het nummer van Trijntje.

“Het optreden ging beter dan bij de repetities. De cameravoering leek rustiger, waardoor het beoogde effect - de nadruk op haar krachtige soulstem – beter werkte. Veel gejuich uit de zaal.”

Kijk hieronder het optreden terug.

De fotoserie van de halve finale.

Meer updates vanaf het Songfestival? Kijk tot en met zaterdag op www.nrc.nl/muziek.