Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

OM ziet af van vervolging 19-jarige Syriëganger Aïcha

Archieffoto van Raqqa.
Archieffoto van Raqqa. Foto: AP

De 19-jarige Syriëganger Aïcha wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. Dat zegt haar advocaat Françoise Landerloo vanochtend tegen RTL Nieuws en ook het OM in Limburg bevestigt dit.

Het is volgens het OM niet bewezen dat Aïcha zich schuldig heeft gemaakt aan deelname aan een terroristische organisatie terwijl zij in Syrië was. Haar advocaat stelt dat Aïcha alleen in het gebied was om vluchtelingen en bewoners te helpen.

Huwelijk met Nederlandse jihadstrijder

Aïcha reisde in februari vorig jaar af naar Syrië om te trouwen met de Turks-Nederlandse jihadstrijder Omar Yilmaz. Zij was onder de indruk geraakt van de voormalige Landmacht-militair na een reportage in Nieuwsuur. Via het internet zocht ze contact met hem en reisde af naar Raqqa, wat de hoofdstad is van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Ze kreeg echter spijt van haar beslissing en liet aan haar moeder weten dat ze weg wilde. Die ging vervolgens in oktober naar Turkije om haar dochter te lokaliseren. Die poging mislukte, maar bij een tweede reis naar Turkije lukte dit wel. Aïcha werd bij de grens met Turkije door haar moeder opgehaald.

Bij aankomst op Schiphol werd zij opgepakt en korte tijd later op voorwaarden vrijgelaten.