OM eist vier jaar cel tegen terreurverdachte Mohamed A.

Tekening van Mohamed A. voor de rechtbank in Dordrecht, tijdens een zitting in augustus vorig jaar.
Tekening van Mohamed A. voor de rechtbank in Dordrecht, tijdens een zitting in augustus vorig jaar. Illustratie: ANP/ALOYS OOSTERWIJK

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen terreurverdachte Mohamed A. De Delftenaar wordt verdacht van het voorbereiden van een overval om de jihad te ondersteunen. Uit de zitting van vandaag bleek daarnaast dat A. een plan heeft besproken voor een aanslag op Geert Wilders.

De 22-jarige A. staat vandaag terecht voor het voorbereiden van een overval en het bezit van drie vuurwapens. Die wapens kocht hij van een undercoveragente, waarna hij vorig jaar werd gearresteerd. Volgens de AIVD wilde A. met die wapens een overval plegen om de jihad te steunen.

James Bond

Daarnaast stelt de AIVD dat A. een half jaar in Syrië heeft gezeten. Zelf ontkent A. dat, maar een Vlaamse IS-strijder zegt dat hij wel degelijk in een kamp van IS heeft gezeten. De twee deelden een cel toen A. een bevel van een meerdere niet wilde opvolgen. De Vlaming wees A. als IS-strijder aan op een foto.

Uit afgeluisterde gesprekken is daarnaast gebleken dat A. de mogelijkheid van een aanslag op Geert Wilders heeft besproken. De politie ving de uitspraken van A. op nadat er afluisterapparatuur in zijn auto was geplaatst. Naast de gesprekken over het plannen van een aanslag op Wilders werd ook een potentiële overval op miljonair Wim Zegwaard besproken. Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Mohamed A. sprak over een mogelijke aanslag op PVV-voorman Wilders en over zijn aanbod zelfmoordaanslag te plegen. #jihadzaak

De verdachte heeft de gesprekken in zijn auto afgedaan als “James Bond-verhalen”. AD-verslaggever Carla van der Wal:

Twitter avatar carlavanderwal Carla Die James bond verhalen hing A. - helaas voor hem - wel op aan infiltranten. Die hem vroegen wapens te leveren.

Lees in NRC Handelsblad: Mohamed uit Delft zet zijn kalasjnikov blind in elkaar (€)