Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Inhalige verzekeraars laten zzp’ers alsnog over aan hun lot

Foto ANP / Roos Koole

Zelfstandigen die een beroep doen op hun arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen ongehoord vaak nul op rekest. Dat schaadt hun financiële weerbaarheid. De hoge premies vragen om een ruimhartiger behandeling van claims, meent bedrijfsadviseur Ronald Pont.

In mijn vorige opinie ‘Vogelvrij en zonder perspectief’ (3 februari 2015) schreef ik over de vrije val naar sociaal isolement van oudere werknemers, die als zzp’er het hoofd boven water proberen te houden met ondermaatse klussen. Ik schreef ook over zelfstandige jongeren, die na een berg mislukte sollicitaties met tijdelijke werkzaamheden afdrijven van een toekomst met ambitie.

Tussen de reacties die ik kreeg op mijn oproep hun financiële kwetsbaarheid te verminderen, zaten berichten van zelfstandigen die als gevolg van langdurige gezondheidsproblemen aan lager wal waren geraakt, sommige zelfs doordat hun verzekeringsmaatschappij op de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uitkeerde na ziekte of ongeval, zodat men alsnog in de bijstand raakte.

Het horrorscenario ‘alles kwijt te raken’ blijkt zelfstandigen gemakkelijker dan gedacht te kunnen overkomen. Verreweg de meerderheid is namelijk op geen enkele wijze verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en wie zich wél dekt, beseft meestal nauwelijks dat zelfs de meest uitgebreide verzekering flink minder uitkeert dan het huidige inkomen óf dat er sprake is van een budgetverzekering met buitensporige uitsluitingen.

Lees verder (€)

Ronald Pont adviseert namens FRWD Business Communications grote ondernemingen op het gebied van groei en verandering.