Felix Rottenberg gaat de PvdA-kandidatenlijst samenstellen

Foto ANP / Kippa

Felix Rottenberg gaat de PvdA-kandidatenlijst samenstellen voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Vandaag presenteert partijvoorzitter Hans Spekman de kandidatencommissie, die verder onder meer bestaat uit aankomend senator Ruud Vreeman en de Groningse Commissaris van de Koning Max van den Berg.

Rottenberg is op dit moment voorzitter van de Wiardi Beckmann Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In 1994 haalde hij als partijvoorzitter ongenadig hard de bezem door de toenmalige PvdA-fractie. Vanwege die reputatie zorgde Rottenbergs naam, die al eerder uitlekte, voor onrust bij een deel van de zittende PvdA-Kamerleden.

‘Niemand wordt bij grof vuil gezet’

Partijvoorzitter Spekman noemt Rottenberg “een cultuurbewaker van de aangescherpte sociaal-democratische koers van de PvdA” en een man met “een enorm netwerk en een breed blikveld”. Over Rottenbergs reputatie als ‘bezem’ zegt Spekman:

“Niemand wordt bij het grof vuil gezet. Wel is het voor Kamerleden moeilijk en pijnlijk om te aanvaarden dat er iemand is die bepaalt welke plek op de lijst je krijgt. Dat zorgt voor zenuwen.”

PvdA begint op tijd

De PvdA is de eerste partij die een kandidatencommissie presenteert voor de Tweede Kamerverkiezingen, die gepland staan voor maart 2017. Bij de laatste verkiezingen ontstond veel onrust over de PvdA-kandidatenlijst, en in de afgelopen tweeënhalf jaar verlieten maar liefst vier Kamerleden voortijdig de PvdA-fractie. Spekman:

“Ik vond het bij de vorige verkiezingen heel vervelend dat we zo kort de tijd hadden om kandidaten te selecteren. Je móet langer bezig zijn om mensen te scouten, op te leiden en te selecteren.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad: het volledige interview met partijvoorzitter Hans Spekman - ‘Ook nummer 73 op kandidatenlijst moet nog goed zijn’ (€)