Dus zo zag Shakespeare eruit? Mogelijk enige echte portret van hem ontdekt

Shakespeare had een baardje, donker haar en een uitgesproken rechte neus. Althans, dat is wat we weten van de portretten die er van hem bekend zijn. Maar die zijn na zijn dood in 1616 gemaakt. Een authentieke afbeelding, gemaakt van de legendarische dichter in levenden lijve, was er niet. Tot nu.

Screenshot uit filmpje van Country Life

Shakespeare had een baardje, donker haar en een uitgesproken rechte neus. Althans, dat is wat we weten van de portretten die er van hem bekend zijn en de acteurs die hem vervolgens speelden in films. Maar die portretten zijn na zijn dood in 1616 gemaakt. Een authentieke afbeelding, gemaakt van de legendarische dichter in levenden lijve, was er niet. Tot nu. De ontdekking staat beschreven in het Britse blad Country Life.

Trailer van Shakespeare in Love uit 1998:
https://youtu.be/I6mVnASR4S4

Historicus en botanist Mark Griffiths vond de beeltenis in het zestiende-eeuwse plantenboek The Herball. Shakespeare staat afgebeeld op de titelpagina. Maar het was geen kwestie van een boek openslaan en per toeval een historische ontdekking doen. Griffiths moest een code kraken, een literaire speurtocht die net zo goed verzonnen had kunnen zijn door Dan Brown.

Vierde figuur

Het onderzoek van Griffiths begon tien jaar geleden. Hij werkte aan een biografie over de beroemde zestiende-eeuwse botanicus John Gerard, schrijver van het omvangrijke werk The Herball. De gedetailleerde gravure op de titelpagina trok zijn aandacht. Hij realiseerde zich dat het kunstwerk vol zat met verwijzingen naar mensen die Gerard hadden geholpen bij het boek. Van drie afgebeelde figuren wist hij wie ze waren. Wie was de vierde persoon, van wie Griffiths alleen kon afleiden dat die iets met dichtkunst van doen had?

Over de zoektocht die volgde, vertelt hij in onderstaand filmpje:

Hoofdredacteur van Country Life Mark Hedges spreekt van “de literaire ontdekking van de eeuw”.

“We hebben een nieuw portret van Shakespeare, het eerste ooit waarvan de maker heeft gezegd dat het om Shakespeare gaat en dat is gemaakt toen hij leefde.”

En het portret is eigenlijk nog maar het begin. Het tijdschrift publiceert volgende week een tot nu toe onbekend toneelstuk van Shakespeare.