Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

AIVD onderzoekt beschuldigingen van Duitse en Amerikaanse spionage

Plasterk in de Kamer
Plasterk in de Kamer Foto ANP / Martijn Beekman

Inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD gaat op verzoek van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) uitzoeken of Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten internetverkeer dat via Nederland loopt, hebben afgetapt. De Oostenrijkse politicus Peter Pilz vertelde gisteren in tijdschrift Der Spiegel over de spionage door de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) en de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Plasterk wil weten in hoeverre de informatie klopt, zei hij vandaag in de Tweede Kamer tegen persbureau ANP.

De inlichtingendiensten zouden in de periode 2005 tot 2008 in het kader van operatie ‘Eikonal’ internetverkeer naar Nederland, Oostenrijk en Frankrijk hebben afgetapt. Dat gebeurde met medewerking van het telecombedrijf Deutsche Telekom. Plasterk noemde het “in algemene zin onacceptabel” dat buitenlandse diensten in Nederland spioneren. Zodra Plasterk meer weet, zal hij de Tweede Kamer informeren, verzekerde hij.

De BND-affaire

De BND zou het internetverkeer hebben getapt in het knooppunt De-Cix in Frankfurt. De Amerikaanse NSA kreeg van de Duitsers toegang tot de informatiestroom. Pilz zei dat hij Deutsche Telekom wil aanklagen voor het aftappen van de internetkabels. Vandaag gaf hij tijdens een persconferentie meer informatie. NOS-correspondent Jeroen Wollaars was erbij.

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Persconferentie Peter Pilz: oa toegang tot verbinding Rotterdam-Wenen zou ter beschikking zijn gesteld aan NSA> http://t.co/bUfwqds3Qz
Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Ook Salzburg-Amsterdam. Hij noemt Nederland “een van de meest getroffen landen”. Maar meer details wil hij eerst met NL-politici bespreken>
Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Kernvraag: is dit anders dan inmiddels gestopte BND-NSA programma Eikonal, dat in 2008 gestopt is?

In Duitsland speelt sinds vorige maand de zogenoemde BND-affaire. Het gaat daarbij om de verdenking dat de BND vanaf 2008 in samenwerking met de Amerikaanse NSA Europese politici en bedrijven heeft bespioneerd. Bondskanslier Angela Merkel, eindverantwoordelijk voor het toezicht op de inlichtingendiensten, is door de kwestie in verlegenheid gebracht.

Door de recente onthullingen neemt de druk op Merkel toe. De oppositie wil snel openheid, in de vorm van openbaarmaking van lijsten waar de zaken op staan waar de NSA in Europa belangstelling voor heeft gehad. De leider van coalitiepartij SPD, Sigmar Gabriel, wil dat Merkel hier desnoods zonder instemming van de Amerikanen toestemming voor geeft.