Media

Vertrek Sjuul Paradijs verraste redactie De Telegraaf volkomen

Foto ANP

Het vertrek van hoofdredacteur Sjuul Paradijs heeft de redactie van De Telegraaf zondag volkomen verrast. Zondagavond laat kregen de journalisten van de grootste krant van Nederland pas te horen dat hun chef zou vertrekken. Zij kregen rond half 12 een mailtje van de uitgever. Dat blijkt uit reacties van betrokkenen die niet met hun naam op NRC Q willen.

Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van De Telegraaf en eigenaar van andere kranten, radiozenders en websites, maakte zondagavond bekend dat Paradijs opstapt. Een reden voor zijn plotselinge en onmiddellijke vertrek meldde TMG niet. Bronnen rond TMG zeggen dat het conflict tussen de hoofdredactie en de uitgever over de toekomst van de krant Paradijs uiteindelijk de kop heeft gekost.

Update 22.57 uur: De voorpagina van De Telegraaf van morgen ziet er zo uit:

Twitter avatar telegraaf De Telegraaf Dit is de voorpagina van onze krant van morgen. Voor Sjuul http://t.co/UwUgK950TA

De uitgever wil bepaalde onderdelen van De Telegraaf, zoals De Financiële Telegraaf en Telesport, zelfstandiger laten werken. Zowel in print als digitaal. Dat zou het bereik van De Telegraaf moeten vergroten en een einde moeten maken aan de dalende inkomsten. Het is onbekend of er ook plannen zijn om redacteuren te ontslaan.

Sjuul Paradijs sprak maandagmiddag zijn collega’s toe in een plenaire redactievergadering. De redactie reageerde verdrietig en boos op het vertrek. Paradijs, zoon van een Amsterdamse banketbakker, trakteerde zijn medewerkers op roze koeken, stroopwafels en gevulde koeken. Troosteten, aldus een medewerker op Twitter.

Morgen in NRC De reconstructie van het plotselinge vertrek van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs