Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM seponeert aangifte Onno Hoes tegen Powned - Hoes voelt zich ‘vogelvrij’

Onno Hoes tijdens een gemeenteraadsvergadering.
Onno Hoes tijdens een gemeenteraadsvergadering. ANP / Marcel van Hoorn

Het OM seponeert de aangifte van burgemeester Onno Hoes van Maastricht tegen omroep Powned en degene die verborgen camerabeelden van hem maakte. Volgens het OM zijn er geen strafbare feiten gepleegd.

In het programma werden beelden uitgezonden van een privéontmoeting van Hoes met een jongeman (20), die waren gefilmd met een verborgen camera, in opdracht van Powned. Hoes was hier niet van op de hoogte. Volgens het OM was het opnemen van de ontmoetingen niet strafbaar, omdat de jongeman zelf aan de gesprekken deelnam. Daarmee is het uitzenden van de beelden ook niet strafbaar. Ook de aangifte van smaad en laster is geseponeerd.

‘Zeer omstreden publicatie’

Hoes kondigde in december zijn vertrek aan als burgemeester van Maastricht vanwege de uitzendingen. Eerder waren er ook berichten van een affaire van Hoes met een andere jongeman. Ze werden een publieke kwestie toen de vraag rees of hij zich kwetsbaar maakte voor chantage. In een verklaring stelde Hoes:

“De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen. (…) Vorige week is een deel van mijn privéleven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. (…) Ik zal ervoor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft, zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen.”

Hoes dient klacht in

Hoes is het niet eens met de beslissing van het OM. Hij spant een procedure aan bij het gerechtshof in Amsterdam om alsnog vervolging af te dwingen, zo heeft zijn advocaat aan persbureau ANP laten weten. Hoes vindt dat het OM het “verkeerde signaal” afgeeft dat mensen “die een publieke functie vervullen of anderszins in de belangstelling staan kennelijk vogelvrij zijn.”

“Het OM heeft gezien de duidelijke feiten onvoldoende kunnen aangeven waarom vervolging in deze zaak niet mogelijk zou zijn.”

Penn-te Strake voorgedragen als nieuwe burgemeester

Annemarie Penn-te Strake is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Maastricht. Zij is op dit moment lid van het college van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie in Den Haag en geen lid van een politieke partij.