Luchtaanvallen op Jemen hervat, vlak na verstrijken vredesbestand

Vlak nadat het staakt-het-vuren in Jemen afliep is de havenstad Aden is vannacht opnieuw gebombardeerd. De afgelopen vijf dagen zag de internationale coalitie af van luchtaanvallen in het land, maar aan dat bestand kwam vannacht een einde. Amper een uur later kwamen de aanvallen weer op gang.

Rook stijgt op van een legerkamp van de Houthi's, dat vorige week - vlak voor het staakt-het-vuren inging - werd gebombardeerd.
Rook stijgt op van een legerkamp van de Houthi's, dat vorige week - vlak voor het staakt-het-vuren inging - werd gebombardeerd. Foto EPA / Yahya Arhab

Vlak nadat het staakt-het-vuren in Jemen afliep is de havenstad Aden vannacht opnieuw gebombardeerd. De afgelopen vijf dagen zag de internationale coalitie af van luchtaanvallen in het land, maar aan dat bestand kwam vannacht een einde. Amper een uur later kwamen de aanvallen weer op gang, zo melden bronnen binnen het leger aan AFP.

Een van de aanvallen was gericht op het presidentiële paleis in Aden. Daarnaast werd een kamp van het leger gebombardeerd, zo melden de bronnen. Beide doelen zijn in handen van de Houthi-rebellen die nog steeds trouw zijn aan de voormalige president Ali Abdullah Saleh. Saleh trad in 2011 af na volksopstanden.

Bestand bedoeld voor hulp aan bevolking

De nieuwe bombardementen van vannacht maken een einde aan een tijdelijk humanitair bestand, dat vorige week werd gesloten. De internationale coalitie en de Houthi’s spraken toen af om de gevechten voor vijf dagen te staken, zodat de bevolking van het land internationale hulp kon krijgen.

Volgens hulporganisaties waren de vijf dagen echter onvoldoende om aan iedereen hulp te kunnen bieden. De Verenigde Naties riepen gisteren daarom op om het humanitaire bestand met nog vijf dagen te verlengen. De hoop was dat dit zou leiden tot een langdurig bestand, zo stelde VN-afgezant Ismail Ould Cheikh Ahmed voor Jemen.

Jemen wordt al sinds maart getroffen door luchtaanvallen, uitgevoerd door een internationale sunnitische coalitie. De aanvallen zijn gericht op de shi’itische Houthi-rebellen, die begin dit jaar de macht grepen in Jemen. President Abd-Rabbu Mansour Hadi, de opvolger van Saleh, werd daarbij afgezet.