Winst daalt harder dan omzet

In vier jaar zakte het bedrijfsresultaat in de kledingbranche 70 procent.
In vier jaar zakte het bedrijfsresultaat in de kledingbranche 70 procent. Foto ROBIN UTRECHT / ANP

De winst van kledingwinkels is de laatste jaren veel harder gedaald dan de omzet. Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet daalde van 5,5 procent in 2010 tot 1,6 procent in 2013. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendgemaakt.

Waar de branche in 2010 nog een bedrijfsresultaat van ruim 500 miljoen euro boekte, was dat in 2013 teruggelopen tot 150 miljoen euro. Dat is een daling van ruim 70 procent. Ter vergelijking: het bedrijfsresultaat van de gehele detailhandel daalde in dezelfde periode met 16 procent. In 2014 en het eerste kwartaal van 2015 daalde de omzet van kledingwinkels nog verder, vooral als gevolg van prijsdalingen.

De daling komt doordat kledingwinkels tussen 2010 en 2013 700 miljoen euro aan omzet inleverden, maar tegelijkertijd de kosten maar met 300 miljoen euro terugbrachten. Dat ligt vooral aan de personeels- en huisvestingskosten, aldus het CBS. (NRC)