Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Vijfhonderd doden tijdens gevechten om Iraakse stad Ramadi’

Iraakse troepen ontvluchten Ramadi
Iraakse troepen ontvluchten Ramadi Foto AP

Bij de strijd om de Iraakse stad Ramadi dit weekend zijn mogelijk 500 doden gevallen. Achtduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. Dat heeft een woordvoerder van het provinciebestuur gezegd tegen persbureau AP.

Ramadi werd gisteren volledig ingenomen door terreurgroep Islamitische Staat (IS), nadat de Iraakse regeringstroepen gisteren hun stellingen in de stad hadden ontvlucht.

Volgens ooggetuigen liggen de lichamen, sommigen verbrand, langs de wegen in de stad. IS zou na het vertrek van het leger zijn begonnen aan een massaslachting onder burgers en militairen.

Om de hoofdstad van provincie Al-Anbar werd het hele weekend hard gevochten. Zondag werden de Iraakse militairen nog opgeroepen hun stellingen niet te verlaten. Op beelden is te zien dat de militairen uiteindelijk toch de stad zijn gevlucht in hun voertuigen.

Barzan Sadiq, een journalist van het Koerdische televisienetwerk Rûdaw, plaatst foto’s van Ramadi op Twitter:

Twitter avatar SeniorB Barzan Sadiq #ISF withdrawal from #Ramadi after #ISIL progress. http://t.co/74J7jTXuh1

Strijders van IS proberen Ramadi al langer in te lijven. 114 duizend mensen waren de stad al ontvlucht.

Afgelopen week maakte IS een snelle opmars richting een van de laatste bolwerken van de Iraakse overheid in de provincie Anbar. IS gebruikte vrijdag autobommen om de stad binnen te dringen. Zeker honderd Iraakse militairen en stamleden werden gedood. Strijders bezetten een belangrijk overheidsgebouw, maar leken zich zaterdag terug te trekken.

De strategisch gelegen stad ligt aan de rivier Eufraat en is een belangrijk verkeersknooppunt. Meer dan 100.000 van de 500.000 inwoners waren de stad al ontvlucht vanwege gevechten. De verovering van Ramadi, gelegen op ruim 110 kilometer ten westen van Bagdad, heeft grote gevolgen voor de strijd in de provincie, die al grotendeels in handen is van IS. Waarom de coalitie waar Nederland ook aan deelneemt niet heeft ingegrepen in Ramadi, is onbekend.