Burgemeester Bussum legt werk neer wegens integriteitsonderzoek

De burgemeester van Bussum, Henk Heijman (CDA), legt zijn taken tijdelijk neer. Er komt een onderzoek naar zijn declaratiegedrag, naar aanleiding van berichtgeving over onder meer een onterecht verkregen toeslag voor woonlasten.

Dat heeft de commissaris van de Koning, Johan Remkes, vanavond gezegd tegen de gemeenteraad. Hij heeft het onderzoek op verzoek van Heijman zelf ingesteld. Naar verwachting is het over een maand afgerond. Tot die tijd neemt de locoburgemeester zijn taken waar.

Remkes in een verklaring:

“Ik vind het belangrijk dat er duidelijkheid bestaat over de feiten. Extern onderzoek is bedoeld om die duidelijkheid te verschaffen.”

Onderzoek: declaraties, woontoeslag en communicatie

Er wordt gekeken naar de declaraties die de burgemeester sinds zijn benoeming heeft ingediend. Daarover hebben raadsleden twijfels, meldde RTV Noord-Holland eerder. Heijman zou hoge reis-, lunch- en dinerkosten hebben gedeclareerd. Marieke Smeets van Hart voor Bussum zei tegen de zender:

“Er zijn teveel onduidelijkheden en er is mogelijk sprake van valsheid in geschrifte.”

Ook wordt onderzocht hoe de besluitvorming over zijn woonsituatie is verlopen. Heijman ontving een toeslag voor dubbele woonlasten, terwijl zijn huis in de Achterhoek geen koop-, maar een huurhuis bleek. Ook de handelswijze en communicatie van de burgemeester, het college en de gemeenteraad worden onderzocht. Volgens RTV Noord-Holland vraagt de gemeenteraad zich af of ze wel goed is ingelicht, omdat onlangs verstrekte stukken als een verrassing kwamen.