Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Waaghals Dean Potter is in het harnas gestorven - bekijk hier zijn stunts

De moonwalk van Dean Potter
De moonwalk van Dean Potter Screenshot YouTube / Diego Padilla Gutiérrez

De Amerikaanse basejumper Dean Potter (43) is afgelopen zaterdag om het leven gekomen bij een basejump-ongeluk. Potter stond te boek als een waaghals: hij beklom ongezekerd steile rotsen, deed aan slacklinen en hij vloog door de lucht met een wingsuit. Nrc.nl zette zijn meest gedurfde stunts op een rij.

Dean Potter sprong afgelopen weekeinde met Graham Hunt (29) van 2300 meter hoogte in het Yosemite National Park in de staat Californië. Het was de bedoeling dat het tweetal zou landen in het dal eronder. Toen een goede vriend niets hoorde van het duo, werd een zoektocht gestart. Hun lichamen werden gistermorgen gevonden, onderin het dal. Zowel de parachute van Potter als van Hunt was niet uitgeklapt.

Basejumpen in het Yosemite National Park is verboden en zij die het proberen, worden gearresteerd en beboet. Maar dat was geen reden voor Potter om het niet te doen.

Basejumpen

Potter noemde het zelf geen basejumpen, maar freebasing. Bij basejumpen springt iemand met een parachute niet vanuit een vliegtuig of helikopter, maar vanaf een hoog punt op aarde, zoals een gebouw of berg. Bij freebasing draait het volgens Potter om het klimmen en als je valt zet je de “freebase” in.

Slackline

In 2012 presteerde Potter het om op een touw van twee centimeter dik de Enshi Grand Canyon in China over te steken. Hij balanceerde op 1800 meter hoogte en liep de afstand, veertig meter, zonder zich te zekeren in twee minuten. Slacklinen wordt het ook wel genoemd. Het ontstond begin jaren tachtig in de VS, waar klimmers de band van hun klimuitrusting gebruikten om op te balanceren.

Wingsuit

Een wingsuit is een speciale overall die ervoor zorgt dat je door de lucht kan vliegen. Een wingsuitvlucht eindigt met het openen van de parachute door de vlieger. Potter was er zo goed in dat het hem de bijnaam “de man die kan vliegen” opleverde.

When Dogs Fly

Vorig jaar bracht Potter de 22 minuten durende film When Dogs Fly uit. Daarin was te zien hoe hij zijn hond Whisper deelgenoot maakt van zijn avonturen. De film leverde veel negatieve reacties op van dierenliefhebbers. Afgelopen weekend was zijn hond Whisper er niet bij.

Een trailer van de film When Dogs Fly is hieronder te bekijken:

Voorzichtiger

In een interview met klimmer Jimmy Chin afgelopen jaar, vertelde Potter dat hij voorzichtiger aan ging doen, omdat hij al teveel vrienden heeft verloren. Potter zei toen:

“In de afgelopen maand ben ik al vier vrienden verloren waaronder mijn beste vriend Sean Leary.”