Aanslagen op twee kantoren van pro-Koerdische partij in Turkije

Omstanders bekijken de schade na de aanslag op het partijkantoor in Mersin. Foto AFP / Ihlas News Agency

In het zuiden van Turkije zijn vanmorgen twee aanslagen gepleegd op lokale hoofdkwartieren van de pro-Koerdische partij HDP. Bij de explosie in Adana raakten volgens persbureau Reuters zes mensen gewond. Vrijwel tegelijkertijd ontplofte er ook bij het kantoor in kustplaats Mersin een bom, maar daarbij raakte voor zover bekend niemand gewond.

Volgens de partij zelf is het de 56ste keer in één maand tijd dat een kantoor van de HDP aangevallen, zo meldt de Turkse krant Hürriyet. De partij doet momenteel een gooi naar een plaats in het Turkse parlement. Op het moment van de aanslagen stond Selahattin Demirtas, een van de partijleiders, op het punt om een toespraak in Mersin te houden.

Hele spannende verkiezingen

Het is voor het eerst dat de HDP meedoet aan de Turkse verkiezingen, die op 7 juni worden gehouden. Mede om die reden is de gang naar de stembus dit jaar een “hele spannende”, zo stelt onze correspondent Marloes de Koning:

“Als het de pro-Koerdische partij lukt om in het parlement te komen, dan is dat een grote stap voor de democratie in Turkije. Bovendien is er dan voor het eerst een serieuze politieke gesprekspartner voor de vredesonderhandelingen met de Koerden.”

Wil de HDP kunnen toetreden tot het Turkse parlement, dan moet de partij wel minimaal tien procent van de stemmen krijgen. Slaagt de Democratische Volkspartij – zoals de HDP voluit heet – daar niet in, dan gaan die stemmen naar de grootste partij, aldus De Koning. Dat is zoals het nu lijkt waarschijnlijk de AKP van regerend president Recep Tayyip Erdogan.

    • Joost Pijpker