Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Terugkijken: Joris Luyendijk in debat met ‘bankiersadel’ Onno Ruding

Het beeld dat Joris Luyendijk distilleerde uit zijn gesprekken in de Londense City is de afgelopen tijd vaak herhaald: de financiële sector is veel gevaarlijker dan we beseffen. Vandaag ging hij in debat met een oud-bankier. Dat werd een interessant gesprek.

Screenshot Buitenhof

Het beeld dat Joris Luyendijk distilleerde uit zijn gesprekken met anonieme spelers in de Londense City is de afgelopen tijd vaak herhaald: de financiële sector is veel gevaarlijker dan we beseffen. Dat was zo voor 2008 en dat is nog steeds zo in 2015, ondanks de diepe afgrond waar we met zijn allen even in hebben gekeken. Buitenhof nodigde Luyendijk uit voor een debat met oud-bankier en voormalig minister van Financiën (CDA) Onno Ruding. Dat werd een interessant gesprek.

Het beeld dat Luyendijk schetst in zijn boek Dit kan niet waar zijn verraste Ruding niet, zegt hij. Met een deel van de conclusies is hij het echter oneens. Dat er sinds 2008 niets is veranderd, klopt niet, zegt de oud-politicus. De buffers van banken zijn verhoogd en de producten zijn transparanter geworden, zodat de klant beter weet wat hij koopt. De reactie van Luyendijk:

De kwestie is: er is veel veranderd. Een huis is brandgevaarlijk en daarna verf je het geel. Dan is het inderdaad veel veranderd: het huis is nu geel. Je doet er een trappetje bij. Dan is er ook echt wel wat gedaan.

Maar of het bankenwezen nu ook daadwerkelijk veiliger is, daarover blijven de verschillen van inzicht groot. Het systeem is volgens Luyendijk pas veilig “als er niemand méér reden heeft om wakker te liggen over de financiële gezondheid van de bank dan de bankier”. Daar is Ruding het mee eens. Maar dat de maatregelen die sinds de crisis zijn genomen “symptoombestrijding” zijn, vindt hij onwaar.

Twitter avatar Sywert Sywert van Lienden Vraag die blijft hangen na ’t relativeren vs overdrijven (Ruding vs Luyendijk): welke waarheid ligt er eigenlijk in het midden? #buitenhof
Twitter avatar lalalalinder Linda Duits Luyendijk: waarom corrigeert het democratisch systeem dit niet? Ruding: kleine maatregelen zijn voldoende #buitenhof
Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Confrontatie van bankiersadel met dat ventje vdkrant: Ruding versus @jorisluyendijk #Buitenhof

Kijk het hele debat terug vanaf minuut 23: