Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs vertrekt bij De Telegraaf

Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf, op het stadhuis van Amsterdam. 9 januari 2015.
Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf, op het stadhuis van Amsterdam. 9 januari 2015. Foto Remko de Waal / ANP

Sjuul Paradijs stapt per direct op als hoofdredacteur van De Telegraaf. Dat maakte de Telegraaf Media Group (TMG) gisteravond bekend in een verklaring. Zijn vertrek komt na berichten over onrust binnen de krant.

Paradijs kijkt dankbaar terug

Hoewel adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer de komende tijd het eerste aanspreekpunt voor de krant zal zijn, wordt de functie van Paradijs tijdelijk verdeeld onder de leden van de hoofdredactie. In de verklaring van TMG laat Paradijs weten met “dankbaarheid” terug te kijken op zijn bijna dertigjarige carrière bij De Telegraaf:

“Met grote dankbaarheid kijk ik terug op 29 jaar dat ik in dienst van de lezers mijn journalistieke werk heb kunnen doen en de belangen van De Telegraaf kon dienen. Alle Telegraafmedewerkers wens ik succes toe met hun werk om het concern en de Telegraafmedia nog sterker te maken dan ze nu al zijn.”

Harry de Wit, de directeur van TMG Landelijke Media, laat aan persbureau ANP weten dat hij en Paradijs zondag besloten dat de hoofdredacteur moest vertrekken bij de krant. De Wit:

“Ik ben Sjuul dankbaar voor zijn bijdragen aan onze organisatie al die jaren. Hij heeft al die jaren hard geknokt voor dagblad De Telegraaf”

De Telegraaf opknippen

Het vertrek van Paradijs kan niet los worden gezien van de recent onthulde onrust bij De Telegraaf. In april werd bekend dat TMG plannen had om de krant op te splitsen in verschillende op zichzelf staande - en op die manier beter commercieel te exploiteren - katernen. Uit uitgelekte mails bleek dat het ging om onderdelen zoals Privé, Telesport, De Financiële Telegraaf, Autovisie en Vrouw.

Deze splitsing zou TMG moeten helpen weer winstgevend te maken. Het bedrijf leed afgelopen jaar 34 miljoen euro verlies doordat onder andere de omzet uit papieren advertenties met 20 procent daalde. Ook weblog GeenStijl en advertentiesite Speurders.nl maken verlies. De oplage van De Telegraaf daalt al jaren:

De redactie was het niet eens met de plannen om de krant te versnipperen. Paradijs zou zelfs slaande ruzie hebben gehad met uitgever De Wit. De voormalig hoofdredacteur zou met deze versnippering zijn redactionele zeggenschap over deze toonaangevende katernen kwijtraken.

29 jaar Paradijs

Foto Remko de Waal / ANP

Sjuul Paradijs neemt samen met de redactie van De Telegraaf een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo., 9 januari 2015. Foto Remko de Waal / ANP

In oktober 2014 besprak Paradijs nog de vernieuwde opmaak van De Telegraaf bij RTL Late Night. Daar zei hij dat de krant als nieuwsmedium nog “Zeker twintig of vijfentwintig jaar” meegaat, “want het gaat om de inhoud die in de krant staat”.

Paradijs werkte vanaf 1986 bij TMG. Als verslaggever begon hij bij De Echo en stapte in 1988 over naar De Financiële Telegraaf. In 2005 werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant en vanaf 2009 was hij algemeen hoofdredacteur.

Paradijs richtte in 2009 de publieke omroep WNL op. Mede door een campagne in De Telegraaf had de omroep al twee weken na oprichting de benodigde 50.000 leden om de status van aspirant-omroep aan te vragen. Sinds 2010 zendt de omroep, die onafhankelijk is van TMG, uit op radio en televisie.

In november 2009 werd WNL toegelaten tot het publieke bestel: