‘Minstens drie doden bij bomaanslag vliegveld Kabul’

Archiefbeeld van een konvooi in Kunduz.
Archiefbeeld van een konvooi in Kunduz. Foto ANP/EPA/JAWED KARGER

Bij een zelfmoordaanslag vlak bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn minstens drie doden gevallen. Een auto vol explosieven zou op een buitenlands legerkonvooi zijn ingereden. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal stijgen. De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

Update 10.01 uur: doelwit was Europese politiemissie

Volgens een woordvoerder van de Europese politiemissie EUPOL was het doelwit van de aanslag een konvooi van EUPOL. Er zijn geen leden van die missie gedood of gewond geraakt. Een Britse beveiliger die aan boord van een van de voertuigen was, is omgekomen. Twee andere doden waren omstanders. Daarnaast zijn er volgens AP 18 mensen gewond geraakt.

Gijzeling hotel

De auto met explosieven ontplofte op zo’n 200 meter afstand van de hoofdingang van het belangrijkste vliegveld van Kabul. De weg naar de nabijgelegen NAVO-basis loopt daar ook langs. Door de explosie zijn drie voertuigen, waaronder een van de EUPOL-missie, beachadigd geraakt.

De aanslag is reeds opgeëist door de Talibaan. De opstandelingen hebben recentelijk al vaker aanslagen uitgevoerd in Kabul. Woensdagavond vielen veertien doden bij een gijzeling in een hotel waar vaak buitenlanders zitten.

Naast de bomaanslag bij het vliegveld zijn er het afgelopen etmaal nog twee aanslagen in Kabul gepleegd. In het oosten van de stad raakte een persoon gewond toen vanochtend een autobom afging en bij een explosie op de campus van de lokale universiteit liepen gisteravond twee mensen verwondingen op.