‘IS verdreven uit delen van ruïnestad Palmyra’

Foto AFP / Joseph Eid

Troepen die loyaal zijn aan het Syrische regime hebben vanochtend strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) verdreven uit het noorden van de oude ruïnestad Palmyra. De gouverneur van Homs, de provincie waar Palmyra in ligt, zei tegen persbureau AFP dat het offensief van IS ook in het oosten van de belangrijke archeologische plaats is afgeslagen. Een etmaal eerder hadden de jihadisten nog die delen van de oasestad ingenomen.

De gevechten bij Palmyra (Tadmur in het Arabisch) in de Tadmorean-woestijn duren al dagen. Op donderdag waren IS-strijders Palmyra tot op anderhalve kilometer genaderd, waarna zowel IS als het regime van president Assad versterkingen lieten aanrukken.

IS vernietigt monumenten

Palmyra, ‘Stad van Duizend Zuilen’, is een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten. Ooit was het een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. In 213 kregen de stad en het omliggende gebied de status van colonia van het Romeinse Rijk, schreef NRC-redacteur Dirk Vlasblom (€) in de weekendkrant.

De oasestad Palmyra was sinds zijn ontstaan in het tweede millennium voor Christus het begin van de karavaanroute die havens aan de Middellandse Zee verbond met China en India. De stad beleefde in de tweede eeuw na Christus zijn grootste bloei. De Aramees en Grieks sprekende elite werd er steenrijk van de handel in oosterse zijde en kruiderij.

IS kent geen genade met pre-islamitische monumenten. In Irak vernietigden ze bijvoorbeeld de Assyrische ruïnes bij de stad Nimrod en delen van de 2.700 jaar oude stadsmuur van Nineveh, gelegen bij de stad Mosul.

Maamoun Abdul Karim, directeur Oudheden en Musea van het Syrische ministerie van Cultuur, waarschuwde tegenover Reuters dat IS “alles zal vernietigen in Palmyra” als ze de kans krijgen:

“We weten wat ze zullen doen. [...] Uit ervaring met deze groep kunnen we voorspellen dat er een misdaad wordt begaan als ze Palmyra veroveren.”

Twee jaar geleden zei diezelfde Abdul Karim dat Assads leger tanks en manschappen had verschanst op het terrein. Als Palmyra in handen valt van IS zou dit volgens hem een ‘internationale catastrofe’ betekenen.

Palmyra ligt zo’n 215 kilometer ten noordoosten van Damascus.