Trainer Feyenoord ontslagen na nederlaag tegen PEC Zwolle

Fred Rutten, trainer van Feyenoord, is na de nederlaag tegen PEC Zwolle ontslagen. Feyenoord verloor vanmiddag met 3-0 van PEC Zwolle en moet zich nu in de play-offs zien te plaatsen voor Europees voetbal.

Feyenoord-trainer Fred Rutten verlaat de persconferentie na een korte mededeling na afloop van de verloren wedstrijd tegen PEC.
Feyenoord-trainer Fred Rutten verlaat de persconferentie na een korte mededeling na afloop van de verloren wedstrijd tegen PEC. Foto ANP / Olaf Kraak

Fred Rutten, trainer van Feyenoord, is na de nederlaag tegen PEC Zwolle ontslagen. Dat bevestigt de club aan persbureau ANP.

Vanmiddag verloor Feyenoord met 3-0 van PEC Zwolle. Door die nederlaag moet de Rotterdamse club zich nu in de play-offs zien te plaatsen voor Europees voetbal.

Giovanni van Bronckhorst volgt de 52-jarige Rutten op als hoofdcoach. De oud-international zou aanvankelijk pas na de zomerstop de taak van Rutten overnemen, maar begint daar nu per direct mee.

Het belang van deze wedstrijd

NRC-redacteur Fabian van der Poll zat vanmiddag in het stadion en zei voorafgaand aan de wedstrijd:

“Zelden waren de belangen van Feyenoord in de laatste competitiewedstrijd groter dan vanmiddag in Zwolle. De club uit Rotterdam moest winnen om via de derde plek een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Europa League af te dwingen. ‘Een nederlaag zou dramatisch zijn’, zei aanvoerder Jordy Clasie afgelopen vrijdag nog.”

Eerder op de dag, op de persconferentie na afloop van het duel, zei Rutten:

“Ik heb geen behoefte om de wedstrijd te analyseren. Wel heb ik een mededeling: vanavond praat ik met Martin van Geel om te bepalen wat het beste is voor deze club.”

Van der Poll zei over de nederlaag:

“Uit statistieken blijkt dat alle elftallen die Rutten heeft getraind, beduidend minder presteren in de slotfase van het seizoen.”

Doelman Kenneth Vermeer zei na afloop van de wedstrijd tegen RTV Rijnmond:

“We hebben de trainer laten zitten. Het is lastig om zo’n nederlaag te verwerken omdat we het in eigen hand hebben gehad. Ons spel is de laatste weken zwaar teleurstellend en daardoor lopen we alles mis.”

Beter doelsaldo

Feyenoord begon de dag als derde met evenveel punten als AZ, maar een veel beter doelsaldo. Een zege bij PEC was dus voldoende voor de Rotterdammers, maar de ploeg van Fred Rutten ging in Zwolle met 3-0 ten onder.

Laatste speeldag Eredivisie

AZ heeft zich vandaag - op de laatste speeldag van de eredivisie - geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. AZ won met 4 - 1 van Excelsior.

Vitesse had nog kans op de derde plek, maar dan hadden AZ en Feyenoord niet mogen winnen. Daarbij speelden de Arnhemmers zelf thuis met 3-3 gelijk tegen FC Utrecht.

Met 62 punten eindigt AZ op de derde plek, met drie punten meer dan Feyenoord. Vitesse heeft 58 punten verzameld (goed voor de vijfde plek) en moet net als de Rotterdammers de komende twee weken via de play-offs strijden om een Europees ticket.