Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bussemaker heeft budget voor honderden nieuwe docenten

Minister Jet Bussemaker (r) van Onderwijs praat in het Maagdenhuis met studenten van de Universiteit van Amsterdam over rendementsdenken en kwaliteit van onderwijs.
Minister Jet Bussemaker (r) van Onderwijs praat in het Maagdenhuis met studenten van de Universiteit van Amsterdam over rendementsdenken en kwaliteit van onderwijs. Foto ANP / Sander Koning

De komende jaren heeft het ministerie van Onderwijs budget voor honderden nieuwe docenten in het hoger onderwijs. Dat zei minister Jet Bussemaker vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

Binnenkort presenteert de minister haar ‘strategische agenda’ met een vierjarenplan voor het hoger onderwijs en dan worden ook de exacte aantallen bekendgemaakt. Bussemaker:

“Er kunnen heel veel meer docenten bijkomen. Dan heb ik het niet over tientallen of honderdtallen, maar dan heb ik het echt over fundamentele aantallen.”

Uitzending

Bussemaker deed de belofte in de uitzending tijdens een gesprek tussen Joris Luyendijk, Onno Ruding en haarzelf. De discussie ging over de bezetting van het Maagdenhuis, een universiteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam. Bekijk hieronder de uitzending:

1 miljard euro te besteden

Job Slok, woordvoerder van Bussemaker, legt uit waar het geld vandaan komt:

“Door de komst van het sociale leenstelsel komt er op termijn jaarlijks ongeveer 1 miljard euro extra vrij voor onderwijs. Beloofd is dat het hele bedrag wordt geïnvesteerd in het hoger onderwijs, een deel ervan is bestemd voor het aantrekken van nieuwe docenten. Hoeveel precies wordt voor de zomervakantie bekend.”

De extra docenten zijn nodig omdat het aantal studenten de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Hoe zal het onderwijs veranderen?

Op de vraag “Wat doet u om de ontevreden studenten die het Maagdenhuis bezetten tevreden te stellen?” antwoordde Bussemaker dat ze de kwaliteit van het onderwijs wil verhogen. De komst van de extra docenten brengt volgens woordvoerder Slok drie belangrijke veranderingen met zich mee:

  • het onderwijs in het hbo en op universiteiten kan kleinschaliger georganiseerd worden
  • het contact tussen studenten en docenten wordt intensiever
  • er komt “iets meer idealisme in het onderwijs”

De minister wil af van het “rendementsdenken”, waarmee ze verwijst naar het discussiepunt dat de universiteit een leerfabriek is waar je zo veel mogelijk studenten zo snel mogelijk doorjaagt en van een diploma voorziet. Bussemaker:

“Ik vind dat daar een eind aan gemaakt moet worden. Ik ben voorstander van iets meer bildung, betrokkenheid en burgerschap in het hoger onderwijs.”

Idealisme

Bussemaker pleit ervoor dat studenten tijdens hun opleiding wat meer in aanraking komen met “de maatschappelijke werkelijkheid”. Ze vindt het in dit kader ook zonde dat op universiteiten bijna geen stage wordt gelopen. Het lijkt haar een goed plan als bijvoorbeeld studenten commerciële economie of toekomstige bankiers stage zouden gaan lopen bij de schuldhulpverlening of bij deurwaarders, om zo “idealisme” een plek te geven in het onderwijs.