Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

VS willen grenscontroles op Schiphol gaan uitvoeren

Teruggekeerde reiziger arriveren op de luchthaven Schiphol en moeten voor controle langs de douane.
Teruggekeerde reiziger arriveren op de luchthaven Schiphol en moeten voor controle langs de douane. Foto ANP/Evert Elzinga

De Verenigde Staten hebben Nederland om toestemming gevraagd om al op luchthaven Schiphol reizigers en goederen te controleren die naar Amerikaans grondgebied willen afreizen. Dat staat in een brief die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) op 6 mei aan de Tweede Kamer heeft verstuurd.

Volgens de minister wordt momenteel onderzocht wat de gevolgen van het invoeren van deze buitenlandse grenscontroles op Nederlands grondgebied zijn voor de luchthaven, vliegtuigmaatschappijen en de Nederlandse overheid. Zo wordt er onder andere gekeken naar hoe er zou moeten worden omgegaan met geweigerde reizigers. Nederland heeft daarnaast de Europese Commissie om een Europees standpunt gevraagd wat betreft het voorstel.

Schiphol laat in een reactie tegen persbureau ANP weten met de overheid en betrokken luchtvaartmaatschappijen in gesprek te zijn. “Er wordt inhoudelijk over het voorstel gesproken en ook over de mogelijke consequenties”, aldus een woordvoerder.

Al vijftien buitenlandse luchthavens

De VS voeren dergelijke grenscontroles al uit op vijftien buitenlandse vluchthavens, waaronder in Canada, Ierland, de Verenigde Arabische Emiraten en Aruba. De Amerikaanse overheid wil het aantal graag uitbreiden en heeft daarom meerdere Europese landen benaderd.

Als de invoering van de grenscontroles doorgaat, komen reizigers die eenmaal door de controles heen zijn als lokale passagiers de VS binnen. Zodoende hoeven ze niet meer door de Amerikaanse douane en worden wachttijden in Amerika beperkt. Mensen kunnen zo gemakkelijker naar of via de VS reizen.