VS doden hooggeplaatst persoon binnen IS bij inval in Syrië

Ashton Carter, de Amerikaanse minister van Defensie.
Ashton Carter, de Amerikaanse minister van Defensie. Foto Reuters/ Yuri Gripas

Voor de eerste keer, althans voor zover bekend, hebben speciale eenheden van het Amerikaanse leger in Syrië een militaire operatie uitgevoerd. Bij een inval in het oosten van het land werd een hooggeplaatst figuur binnen terreurbeweging Islamitische Staat gedood, hebben functionarissen vandaag volgens persbureau Reuters bekendgemaakt.

Volgens het Witte Huis had president Obama opdracht gegeven tot de inval, die vannacht plaatsvond. De IS-leider die gedood werd zou Abu Sayyaf zijn. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter omschreef Sayyaf als iemand die betrokken was bij de militaire operaties van de beweging en als iemand die ook hielp bij de “illegale olie-, gas- en financiële operaties”. De vrouw van Sayyaf is gevangengenomen en wordt nu vastgehouden in Irak. Zij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de terroristische activiteiten van IS.

Een eerdere, geheime operatie met speciale eenheden mislukte vorig jaar. Toen probeerden de VS enkele Amerikaanse en andere buitenlandse gijzelaars te bevrijden uit handen van IS.

Sayyaf was niet het enige slachtoffer van de operatie. Volgens een functionaris zijn er in totaal zo’n tien mensen gedood. Een yezidi-vrouw, die vermoedelijk als slaaf werd gehouden, werd bevrijd.

Regering niet ingelicht

De VS hadden de Syrische regering van president Bashar al-Assad van tevoren niet ingelicht over de operatie of die met haar gecoördineerd, zei een woordvoerder van het Witte Huis:

“We hebben het regime van Assad gewaarschuwd zich niet te bemoeien met onze acties tegen IS in Syrië. Het Assadregime is geen partner en kan ook geen partner zijn in de strijd tegen IS.”

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de eenmansorganisatie die vanuit Groot-Brittannië met hulp van activisten in Syrië de burgeroorlog monitort, deed de Syrische staatstelevisie verslag van de inval en werd daarop het regeringsleger onterecht als uitvoerder daarvan gemeld.