‘Verongelukte trein Philadelphia mogelijk geraakt door projectiel’

Reddingsmedewerkers bij een van de wagons van de verongelukte trein.
Reddingsmedewerkers bij een van de wagons van de verongelukte trein. Foto AP/Patrick Semansky

De trein die afgelopen dinsdag verongelukte in de Amerikaanse stad Philadelphia is mogelijk vlak voor de crash geraakt door een projectiel. Een conducteur van de trein zou de machinist dat hebben horen zeggen tegen een collega over de radio. Bij het ongeluk kwamen acht mensen om het leven en raakten meer dan 200 mensen gewond.

De FBI is een onderzoek gestart naar de mogelijke botsing. Volgens Robert Sumwalt, die het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk leidt, vertoont de voorruit van de trein schade die veroorzaakt zou kunnen zijn door een projectiel. Een conducteur heeft onderzoekers verteld dat de machinist vlak voor het ongeluk sprak met een machinist van een andere trein. Als die collega vertelt dat zijn trein is geraakt door een steen of iets anders, zegt de machinist van de verongelukte trein dat bij hem hetzelfde is gebeurd.

Twee keer zo hard

De oorzaak van de crash is nog altijd onbekend. De trein accelereerde vlak voor dat het uit de rails vloog naar een snelheid van 160 kilometer per uur, daar waar de maximale toegestane snelheid op dat moment 80 kilometer per uur was. Een rondvliegend projectiel zou de machinist afgeleid kunnen hebben. De machinist zegt zich niets meer te herinneren van vlak voor de crash. Volgens zijn advocaat heeft de man een hersenschudding opgelopen.