Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Strijders IS komen steeds dichter bij eeuwenoude ruïnes van Palmyra

Ruïnes van de stad Palmyra in Syrië, voordat de burgeroorlog uitbrak.
Ruïnes van de stad Palmyra in Syrië, voordat de burgeroorlog uitbrak. Foto AFP

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) winnen terrein op Syrische troepen nabij een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, Palmyra. Het Syrische leger is vlak bij Tadmur in gevecht met de jihadisten, meldt persbureau Reuters.

Tadmur is Arabisch voor ‘wonder’ en is de huidige naam van de stad die ooit door de Romeinen Palmyra werd gedoopt. Gevreesd wordt dat de IS-strijders de imposante ruïnes in de oase zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak deden met bijvoorbeeld Assyrische ruïnes bij de stad Nimrod en delen van de 2.700 jaar oude stadsmuur van Nineveh, nu gelegen bij de stad Mosul.

Update 14.32 uur: IS-leider gedood

Bij een Amerikaanse aanvalsoperatie in het oosten van Syrië is IS-kopstuk Abu Sayyaf omgekomen. Dat meldt Reuters op gezag van het Pentagon en het Witte Huis. Sayyaf was belangrijk in olie- en gaszaken van de terreurgroep. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt dat er vandaag een aanval plaatsvond, waarbij zeker negentien IS-strijders om het leven zouden zijn gekomen. De Syrische staats-tv spreekt van veertig doden.

‘Niet alleen Syrische erfenis, maar internationaal’

Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, Maamoun Abdulkarim, waarschuwde gisteren tegenover Reuters dat IS “alles zal vernietigen in Palmyra” als ze de kans krijgen:

“We weten wat ze zullen doen. [...] Uit ervaring met deze groep kunnen we voorspellen dat er een misdaad wordt begaan als ze Palmyra veroveren.”

Oproep tot internationale solidariteit

Abdulkarim roept op tot “internationale solidariteit” als het gaat om Palmyra. Hij hoopt dat de internationale coalitie die doelen van IS bombardeert, die onder leiding staat van de VS, luchtaanvallen wil gaan uitvoeren bij de stad. “Dit is niet alleen Syrisch erfgoed, het is internationaal”. Of de coalitie gehoor geeft aan de oproep van Abdulkarim is onzeker. De VS willen er namelijk niet graag van beschuldigd worden het regime van president Assad militair te steunen.

Palmyra, ‘Stad van Duizend Zuilen’, was ooit een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. Tijdens Palmyra’s glorietijd, de tweede en derde eeuw na Christus, passeerden karavanen met honderden kamelen de stad. Ze waren beladen met kleurrijke zijde en geurige kruiden uit India en China. Grote hoeveelheden goud en zilver gingen de andere kant op.