Kruijswijk redt het nét niet, etappewinst naar Intxausti

Voor kopman Steven Kruijswijk was de zware bergrit van vandaag in de Giro d’Italia net een paar kilometer te lang.

Het peloton tijdens de etappe van vandaag.
Het peloton tijdens de etappe van vandaag. Foto EPA/ Claudio Peri

De Spanjaard Beñat Intxausti (Movistar) won de achtste etappe, boven in het klassement veranderde niets.

Hij had voor het allereerste echte grote succes voor de kwakkelende nieuwe LottoNLJumbo-ploeg kunnen zorgen, maar voor kopman Steven Kruijswijk was de zware bergrit van vandaag in de Giro d’Italia net een paar kilometer te lang. De Spanjaard Beñat Intxausti (Movistar) won de achtste etappe, boven in het klassement veranderde niets.

Kruijswijk, de man die een echte topklassering in het klassement na de vierde etappe - hij verloor toen acht minuten - al een beetje uit zijn hoofd moest zetten, had beloofd deze ronde nog aan te zullen vallen. En dat deed hij, en hij gaf de rit van vandaag kleur. Al vroeg vertrok hij en pas vier kilometer voor de finish, tijdens de laatste beklimming van de dag, waren de benen leeg. Kruijswijk finishte uiteindelijk als 23ste.

In betere tijden tijdens de etappe:

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling An empty road in front of @s_kruijswijk in the @giroditalia. That’s what you want! #giro http://t.co/xqZKggkgpB

Intxausti won, gevolgd op negentien seconden door landgenoot Mikel Landa (Astana) en de Zwitser Sebastien Reichenbach (IAM Cycling), die twaalf seconden daarna binnenkwam. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) wist de roze trui te behouden. Hij kwam tegelijkertijd met de jonge Italiaan Fabio Aru (Astana) over de streep. Aru had tijdens de slotklim nog wel aangevallen, maar kon niet wegrijden. Contador breidde zijn kleine voorsprong dankzij bonificatieseconden eerder in de etappe wel iets uit, van twee naar vier seconden.