Kruidige bloemetjes

Een handje felgekleurde Oost-Indische kersbloemen door een salade, wat priegelige lila tijmbloemetjes over een versgebakken quiche of enkele teerroze rozenblaadjes op een aardbeienbavarois. Het is lang doorgegaan voor tuttebellerig, maar de laatste tijd opeens mega in de mode: bloemen op het bord. De trend begon in de horeca, toen zag je ze ook bij goedgesorteerde groentejuweliers en nu verkoopt zelfs Albert Heijn eetbare bloemetjes, zowel los als alvast door de sla gehusseld.

Ik deed het om eerlijk te zijn altijd al graag, koken met blommen. Omdat het zo feestelijk staat. En ook omdat veel bloemen echt een interessante smaak hebben en daadwerkelijk iets toevoegen aan een gerecht. Maar tot voor kort dus vaak met enige gêne die, hoera, nu dus nergens meer voor nodig is. Deze zomer kunnen u en ik helemaal los in de keuken met viooltjes, goudsbloemen, begonia’s en borage. Ja, zelfs tulpen zijn eetbaar, net als seringen, margrieten, paardebloemen en – maar dat wist u natuurlijk al – courgettebloemen.

Als je je er eenmaal in verdiept, blijken behoorlijk veel bloemen eetbaar. Sommige hebben een herkenbaar aroma, bijvoorbeeld kruidig, pittig, zepig of zoet. Andere bloemen smaken vrij neutraal en zijn vooral interessant als decoratie. Over het algemeen geldt dat jonge bloemen (net uit de knop of nog half in de knop) het lekkerst zijn; oudere exemplaren kunnen nog weleens een beetje bitter worden.

Voor alle eetbare bloemen geldt: kies een betrouwbare leverancier. Idealiter bent u dat zelf en oogst u uit eigen tuin of van balkon. Dat is het leukst en meest bevredigend. Maar zoals gezegd, ook groenteboeren en supermarkten en niet te vergeten de biomarkt hebben tegenwoordig een zeker assortiment. Bloemen uit het tuincentrum of van de bloemist zijn om naar te kijken, niet om op te eten.

Ook een optie natuurlijk is er speciaal voor dit doel op uittrekken en beemd en veld afstruinen op zoek naar wilde bloemen. Was ze in dat geval altijd grondig en kijk de bloemen goed na op ongedierte. En weet wat u plukt, want ook weer niet alle bloemen zijn eetbaar. Handige gidsen om te raadplegen zijn Het Grote Wildplukboek en Wildplukkookboek van Edwin Florès (Bertram & De Leeuw), Zelfgeplukt van Ann Vansteenkiste (Davidsfonds) en Koken met kruiden & bloemen van Pip McCormac (Good Cook).

Dan is er nog mijn favoriete boek over dit onderwerp, dat echter helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar is: De smaak van bloemen, de verfijnde kunst van het koken met bloemen van Elisabeth de Lestrieux. Er worden woekerprijzen voor gevraagd, maar ik garandeer u dat het boek goed is voor een zomer lang wegdroomplezier.

Janneke Vreugdenhil