Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

‘In de Trevifontein in Rome wordt elke dag 3.000 euro aan kleingeld gegooid’

Dat beweert onlinereisbureau Expedia.nl in een reclame

illustratie Martien ter Veen
illustratie Martien ter Veen

De aanleiding

‘Reis jezelf interessant’ is de slogan van onlinereisbureau Expedia. De reclames van Expedia bevatten dan ook meestal een weetje, zoals: „Wist je dat in de Trevifontein in Rome elke dag 3.000 euro aan kleingeld wordt gegooid?” Leuk weetje, maar is het ook waar?

Waar is het op gebaseerd?

We bellen met Expedia.nl, maar daar heeft men het antwoord niet direct paraat. Dus gaan we zelf verder zoeken. Op de Engelse Wikipedia-pagina van de Trevifontein staat dat er per dag 3.000 euro aan kleingeld in de fontein wordt gegooid. De oorspronkelijke bron is een nieuwsbericht uit 2006 van de BBC. Niet veel later belt Expedia terug: de stelling in het weetje is inderdaad gebaseerd op het bericht van de BBC.

En, klopt het?

De legende luidt dat als je een muntje over je schouder in de Trevifontein gooit, je ooit zult terugkeren naar Rome. Waar die legende precies vandaan komt is een mysterie, maar het gegeven speelde in ieder geval een voorname rol in de romantische film Three Coins in the Fountain uit 1954. Toen gooiden Clifton Webb en Maggie McNamara een geldstuk in de fontein, en nu is dat nog steeds traditie onder toeristen.

Maar hoeveel geld wordt er nou elke dag in de Trevifontein gegooid? Voor die vraag nemen we contact op met de katholieke hulporganisatie Caritas in Rome. Deze organisatie schept wekelijks de fontein leeg. De Romeinse gemeenteraad stelt namelijk het geld uit de Trevifontein beschikbaar aan Caritas om arme gezinnen te helpen. Van dit geld kan de organisatie 1.200 gezinnen in Rome ondersteunen met onder andere boodschappen en microkredieten. Gemiddeld wordt er in een jaar ruim 1 miljoen euro aan kleingeld uit de Trevifontein geschept. Buitenlands geld, zoals dollars of ponden, wordt omgewisseld bij de bank. In 2013 was het opgedoken bedrag 1,2 miljoen euro. Dat is iets meer dan 3.287 euro per dag, dus de stelling lijkt wel te kloppen.

Maar wat Expedia er in de reclame niet bij vertelt is dat sinds vorig jaar de Trevifontein wordt gerenoveerd. De fontein staat droog en voor een gedeelte in de steigers. De kalkaanslag wordt verwijderd en de beelden worden schoongemaakt. Er is een kleine poel met water om het traditionele muntjesgooien te kunnen blijven doen, maar dat is toch wat minder romantisch. Toeristen gooien veel minder met muntjes, zo laat Alberto Colaiacomo van Caritas weten. Op dit moment wordt niet bijgehouden hoeveel euro er uit de fontein gedregd wordt, maar het loopt in ieder geval niet in de duizenden euro’s, zegt Colaiacomo. De restauratiewerkzaamheden van de Trevifontein duren zeker nog tot september. Tot die tijd worden die 1.200 gezinnen die worden geholpen met het geld uit de Trevifontein ondersteund met andere middelen van Caritas.

Conclusie

Onder normale omstandigheden wordt er jaarlijks ruim 1 miljoen euro aan kleingeld in de Trevifontein gegooid. Dat is ongeveer 3000 euro per dag. Alleen op dit moment even niet. De fontein wordt gerestaureerd en dat zorgt ervoor dat toeristen zowel vorig jaar als dit jaar veel minder munten in de fontein gooiden. We beoordelen de stelling daarom als meestal waar, oftewel grotendeels waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt