Optimaal sparen en betalen is bijna specialistenwerk. Je moet er spaarrentes voor vergelijken, een bank kiezen, de voorwaarden én kosten van zo’n kaart uitpluizen en checken of je geld onder het depositogarantiestelsel valt – voor het geval je bank failliet gaat.
Niet alleen banken, ook creditcardorganisaties bieden betaal- en spaardiensten. Op diverse kaarten van International Card Services (ICS) kun je zelf geld storten. Staat er minimaal 500 euro op, dan krijg je 1,4 procent rente over het hele saldo. Maar creditcardsparen kent ook risico’s. Want tegenover die mooie rente staan voorwaarden en kosten.
Ten eerste kost een creditcard je één tot enkele tientjes per jaar. De kosten van een geldopname verschillen per kaart en hangen af van je saldo. Bij alle creditcards van ICS kun je gratis een bedrag terugboeken naar je betaalrekening als je (spaar)saldo positief is. Maar voor opnames en betalingen uit je tegoed betaal je 1 procent (met een maximum van 1,50 euro).
Neem je (per abuis) meer op dan je saldo, dan kost dat je 4 procent rente over het meerdere (en minstens 4,50 euro, ook binnen Nederland).
Helemaal duur is rood staan op je creditcard. Dan betaal je maar liefst 14 procent rente.
Voor geldopnames en betalingen in landen buiten de eurozone is de creditcard ook vaak een dure keus. Bij die van ABN Amro, ANWB, internetbank Knab (onderdeel van Aegon) en American Express betaal je een koersopslag van minimaal 2 procent over vreemde valuta. Positief is dat ICS net als de grote banken een eigen bankvergunning heeft. Daardoor geldt de depositogarantie van een ton per persoon per bank voor je tegoed op creditcards van ICS.
Alles bij elkaar is de creditcard een ingewikkelde oplossing als je ermee wilt sparen én betalen. Op spaarinformatie.nl staan vijf banken die, net als ICS, ook 1,4 procent spaarrente bieden – zonder voorwaarden. Combineer zo’n spaarvorm met een pinpas die geen koersopslag rekent voor vreemde valuta. Dat geldt voor de passen van Regio-, SNS en ASN Bank.
Als je het zo regelt, hoef je in sparen en betalen geen expert te zijn.