Zanger en blueslegende B.B. King op 89-jarige leeftijd overleden

Zanger en bluesgitarist B.B. King is op 89-jarige leeftijd in Las Vegas overleden. Dat heeft zijn agent vanmorgen vroeg bekendgemaakt. King werd geboren op 16 september, 1925 en stond bekend als de “ambassadeur van de blues”.

B.B. King tijdens de achtste editie van het Nice Jazz Festival in Frankrijk.
B.B. King tijdens de achtste editie van het Nice Jazz Festival in Frankrijk. Foto AFP / Pascal Guyot

De Amerikaanse zanger en blueslegende B.B. King, schrijver van klassiekers als The Thrill is Gone en Every Day I Have the Blues, is op 89-jarige leeftijd in Las Vegas overleden. Dat heeft zijn agent Brent Bryson vanmorgen vroeg bekendgemaakt, melden verschillende Amerikaanse media. De gezondheidstoestand van King was zeer slecht.

King, die al twintig jaar aan diabetes leed, verbleef de afgelopen maanden vooral in ziekenhuizen. In oktober werd hij onwel tijdens een optreden en moest hij zijn tournee uitgedroogd en uitgeput afbreken. Twee weken geleden liet hij zijn fans weten dat hij palliatieve zorg kreeg.

ambassadeur van de blues

King werd als zwarte jongen geboren op een katoenplantage in Mississippi op 16 september 1925. Als kind plukte hij katoen om zijn moeder aan extra inkomen te helpen. Van de predikant in de kerk leerde hij gitaar spelen. In de jaren veertig kreeg hij een baan als vrachtwagenchauffeur en speelde hij de muziek op straat. Met zijn Gibson-gitaar, die hij liefkozend ‘Lucille’ noemde, werd hij later bekend als de “ambassadeur van de blues”. Hij maakte zijn eerste platen in 1949 en scoorde zijn eerste hit met het nummer Three O’Clock Blues.

King verkocht miljoenen platen over de hele wereld en kreeg een plek in de Blues Foundation Hall of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame. In 2009 kreeg hij zijn vijftiende Grammy in de categorie ‘traditional blues album’ met One Kind Favor.

De bluesmuzikant fungeerde als mentor voor beroemde gitaristen als Eric Clapton. “Je kunt zijn stijl niet vatten in een genre”, zei Clapton in 2005 tegen The Times. “Daarom noem ik hem een ‘mondiale muzikant’.”

samen met U2

King was een onvermoeibare artiest die het podium zelden langer dan een paar dagen verliet. Zo trad hij 342 keer op in 1956. In totaal nam King meer dan vijftig albums op - zelf zegt hij dat hij de tel lang geleden al is kwijtgeraakt. Ook speelde hij samen met honderden popmuzikanten, zoals met U2 in 1989, waardoor hij plotseling de belangstelling van miljoenen jonge rockfans wekte.

Verder op het web:

    • Sterre van der Hee