Wat te doen met een overtollige olietanker?

Ergens in een Golfstaat moet-ie komen: deze olietanker, omgetoverd tot megagebouw voor wonen en recreatie. Chris Collaris, Ruben Esser, Sander Bakker en Patrick van der Gronde

Steeds lagere olieprijs, steeds meer alternatieve energiebronnen. Wat gaan we doen met al die olietankers die de komende jaren overbodig gaan worden? De Utrechtse ontwerper Chris Collaris weet het wel: ombouwen tot enorme verzamelgebouwen met appartementen, hotel en expositieruimte. Zijn project ‘The Black Gold’ moet verrijzen in een van de Arabische Golfstaten, als monument voor de olierijkdom, én als tegenwicht voor de bombastische hoogbouw die je daar al veel te veel ziet.

Bovendien, zo legt Collaris per mail uit, is zo’n omgebouwde tanker illustratief voor “een nieuwe kwaliteit waar de Golfstaten zich op richten: sport, cultuur en toerisme.”

Inspiratie kwam van uiteenlopende beelden als Manufactured Landscapes of de beruchte sloopwerven in India. “Dat zijn onvergetelijke en heftige beelden”, vertelt Collaris per mail.

“Soms met een op zichzelf staande esthetiek, maar vaak ook in een hele negatieve of zeer vervuilende sfeer. Daar wilden we ver vanaf blijven. Het was eerder de zoektocht naar wat nou werkelijk hedendaags iconisch is (of potentie heeft), toegespitst op gebouwde structuren.”