Pinksterhaan wekt onrust

Hangt de haan dit jaar weer drie dagen in de vlaggenmast op Schiermonnikoog? Of wordt er tijdens de Pinksterdagen een nephaan omhoog gehesen?

Dierenbescherming Friesland en Stichting Dierenbewustleven pleiten voor dat laatste, maar de organisatie houdt voet bij stuk. De levende haan is het hoogtepunt van het meifeest Kallemooi: bewoners vieren de vruchtbaarheid van het voorjaar. Traditiegetrouw wordt het dier tijdens het Pinksterweekend in een mand gestopt en omhoog gehesen in een mast versierd met een meitak. Op 20 meter zit hij daar drie dagen lang.

Dierenleed, vindt Stichting Dierenbewustleven die deze week een puzzel van een haan op het eiland liet bezorgen. Waarom zoeken ze er geen diervriendelijke oplossing? „Een nephaan de lucht in hijsen doet niets af aan de festiviteiten.”

Vorig jaar was er ook verzet tegen het hijsen van de haan. Burgemeester Stellinga (PvdA) benadrukte toen dat er geen sprake was van dierenleed en dat een dierenarts bij het feest is betrokken om elke twijfel weg te nemen.