Staatsgreep in Burundi mislukt, drie coupplegende generaals opgepakt

Een man springt over een brandende barricade in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Er wordt nog altijd gevochten in de stad tussen aanhangers van de zittende president en coupplegers.
Een man springt over een brandende barricade in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Er wordt nog altijd gevochten in de stad tussen aanhangers van de zittende president en coupplegers. Foto AP/Erik Esbjornsson

De staatsgreep in Burundi is mislukt. Generaal-majoor Godefroid Niyombare, die woensdag op radio aangekondigde de president te hebben afgezet, heeft tegen persbureau AFP zijn overgave bevestigd. Volgens een woordvoerder van president Pierre Nkurunziza zijn drie hoge coupplegers opgepakt.

Niyombare is nog op de vlucht, aldus de woordvoerder. De generaal-majoor zei tegen AFP dat hij hoopte in leven te worden gelaten. Onder de gearresteerde coupplegers bevindt zich de tweede man van de opstandelingen Cyrille Ndayirukiye en zijn woordvoerder. Onderwijl wordt in de hoofdstad Bujumbura (maps) nog altijd gevochten tussen aanhangers van de president en van de coupplegers.

De hoogste generaal van het Burundese leger, Prime Niyongabo, zei gisteren al dat de coup in het land was mislukt, maar die geluiden werden niet bevestigd. Nu lijkt het erop dat de troepen die loyaal zijn aan president nog altijd de macht hebben.

President Nkurunziza liet via Twitter weten weer in het land te zijn en bedankte zijn aanhangers in het leger en de politie voor hun ‘patriottisme’.

Twitter avatar PierreNkurunziz Pierre Nkurunziza Je suis au #Burundi. Je félicite l’armée et la police pour leur patriotisme. Je félicite surtout les burundais pour leur patience.

Niet in het land

Nkurunziza was woensdag niet in het land toen generaal-majoor Godefroid Niyombare aankondigde dat hij de president had afgezet. Duizenden mensen gingen na de bekendmaking de straat op om het nieuws te vieren. Het leger bleek echter verdeeld, want in de uren die volgden ontstonden er gevechten tussen gedeserteerde soldaten en militairen die trouw waren gebleven aan de president.

Om de kandidaatstelling van Nkurunziza, die president is sinds 2005, is al wekenlang veel te doen. Hoewel de oppositie in eigen land, wereldleiders en zelfs de katholieke kerk Nkurunziza adviseerden niet voor een derde termijn te gaan, kondigde hij aan dat toch van plan te zijn. Dat druiste volgens betogers in tegen de grondwet. Daarop braken demonstraties uit, vooral in hoofdstad Bujumbura, waarbij tot nu toe tientallen doden en honderden gewonden zijn gevallen.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN UNHCR zijn er meer dan 105.000 Burundezen op de vlucht geslagen voor het geweld.

Internationaal veroordeeld

Nederland schortte in een reactie op de ontstane situatie de noodhulp aan Burundi, dat één van de vijf armste landen ter wereld is, op. Ook in omliggende landen is afkeurend gereageerd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Zuid-Afrika zei woensdag “de situatie nauwlettend in de gaten te houden”.

De Afrikaanse Unie heeft opgeroepen tot dialoog om de crisis in Burundi te bezweren. Het samenwerkingsverband van Afrikaanse landen veroordeelde vanmiddag in een verklaring iedere poging om door middel van geweld de macht te grijpen in het land. Ook de VN heeft de coupplegers bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-Moon veroordeeld. Zij hebben de partijen in Burundi opgeroepen om hun wapens neer te leggen.