Schilderij van Mondriaan levert 44 miljoen euro op

Het werk Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) van Piet Mondriaan, dat gisteravond werd geveild voor ruim 50 miljoen dollar (44 miljoen euro).
Het werk Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) van Piet Mondriaan, dat gisteravond werd geveild voor ruim 50 miljoen dollar (44 miljoen euro). Foto screenshot Twitter

Gisteravond is in New York een schilderij van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan voor een recordbedrag geveild. Het werk Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) leverde ruim 50 miljoen dollar (44 miljoen euro) op. Niet eerder werd er zoveel geld betaald voor een werk van Mondriaan.

Het veilinghuis Christie’s in New York had van tevoren geschat dat het schilderij een bedrag van tussen de 15 en 25 miljoen dollar (13-24 miljoen euro) zou opleveren. Mondriaan maakte het werk in 1929. Wie het werk heeft gekocht is niet bekend.

Tot nu toe was het record voor een werk van Mondriaan 37 miljoen euro, dat de Nederlandse Staat in 1997 neertelde voor het beroemde werk Victory Boogie Woogie en het kunstwerk daarmee overnam van S. Newhouse uit New York. Tegenwoordig hangt het in het gemeentemuseum in Den Haag.

Week van records

Het werk van Mondriaan is niet het duurste Nederlandse schilderij ooit. Het hoogste bedrag dat ooit werd neergelegd voor een werk van Nederlandse makelij is 82,5 miljoen dollar (65,8 miljoen euro), dat in 1990 werd betaald voor het schilderij Portret van Dr. Gachet van Vincent van Gogh.

Het is een week van records bij veilinghuis Christie’s. Afgelopen dinsdag werd het hoogste bedrag ooit op een veiling neergeteld voor een werk van Picasso. Het schilderij Les femmes d’Alger (Version 0) (De vrouwen van Algiers) leverde 179 miljoen dollar (160 miljoen euro) op. Op dezelfde veiling werd bovendien een een recordbedrag betaald voor een beeldhouwwerk. De Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti brak zijn eigen record doordat het op ware grootte gemaakte beeld L’Homme au Doigt (De wijzende man) werd geveild voor een bedrag van 141 miljoen dollar (126 miljoen euro).