President Burundi bedankt veiligheidsdiensten en opent grenzen

Burundees president Pierre Nkurunziza heeft via een speech op de nationale televisie de veiligheidsdiensten en defensie bedankt voor hun “efficiënte” en “snelle” optreden in het beëindigen van de staatsgreep. Door het geweld in de afgelopen dagen zijn meer dan honderdduizend burgers gevlucht.

Foto AFP/ Marco Longari

Burundees president Pierre Nkurunziza heeft via een speech op de nationale televisie de veiligheidsdiensten en defensie bedankt voor hun “efficiënte” en “snelle” optreden in het beëindigen van de staatsgreep. Door het geweld in de afgelopen dagen zijn meer dan honderdduizend burgers gevlucht.

De president reisde vanuit buurland Tanzania - waar hij afgelopen woensdag verbleef toen de coup werd gepleegd- naar zijn geboortestad Ngozi in het noorden van het land. Daar werd hij toegejuicht door vele aanhangers, zo vertelt een woordvoerder aan persbureau AP. Onder begeleiding van een groot konvooi reisde Nkurunziza verder naar hoofdstad Bujumbura waar hij aankondigde dat de grenzen van het land weer zijn heropend.

‘Ik heb recht op derde termijn’

In de toespraak verbond Nkurunziza de demonstraties, die uiteindelijk leidde tot de militaire coup, met zijn kandidaatstelling om voor een derde termijn te gaan als president van het land. Naar eigen zeggen heeft hij recht op een derde termijn omdat het parlement in 2005 hem had benoemd als president, toen was hij niet gekozen.

Ondanks tegenstand van de oppositie, wereldleiders en de katholieke kerk die de 51-jarige president adviseerden om niet voor een derde termijn te gaan, besloot Nkurunziza vorige maand zich wel kandidaat te stellen. Volgens een woordvoerder gaan de verkiezingen door zoals gepland.

De president zei verder dat hij wraak zou nemen tegen iedereen die een aanval op Burundi lanceert en dat mensen “niet worden toegestaan om brand te steken” in het land. Vanochtend liet een woordvoerder van president Nkurunziza weten dat drie hoge coupplegers zijn opgepakt. Generaal-majoor Godefroid Niyombare, die afgelopen woensdag op de radio aangekondigde dat de president was afgezet, is nog op de vlucht.

Meer dan honderdduizend vluchtelingen

Vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde vanochtend dat meer dan honderdvijfduizend Burundezen op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. Zeventigduizend van hen verblijven in Tanzania, rond de vijfentwintigduizend in Rwanda en een kleine tienduizend in de Democratische Republiek Congo.