Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jeroen Willems eindelijk in Eregalerij

Andrea Radai: Jeroen Willems (2015, olieverf op linnen).
Andrea Radai: Jeroen Willems (2015, olieverf op linnen).

Acteur Jeroen Willems (1962-2012) krijgt een portret in de Eregalerij van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De Hongaars-Nederlandse kunstenares Andrea Radai heeft een reeks van zes schilderijen gemaakt, die zondag voor het eerst in Reuten Galerie in Amsterdam wordt getoond. De tentoonstelling heet Twee Stemmen en is een hommage aan Jeroen Willems, waaraan behalve Radai ook andere beeldend kunstenaars meedoen.

Radai liet zich inspireren door foto’s van toneelvoorstellingen en door films waarin Willems optrad. Zo zien we de acteur tijdens zijn fameuze voorstelling Twee stemmen (1997), als boerenzoon Helmer in de film Boven is het stil (2013) en in het muziektheater Lilith (2015) van Frans Weisz.

Ook schilderde Radai portretten van Willems in een hotelkamer en in Brel, de Zoete Oorlog (2004). Voor deze zangvoorstelling ontving hij de Louis d’Or. Het is gebruikelijk dat een winnaar van deze hoogste toneelonderscheiding wordt opgenomen in de portrettengalerij in het trappenhuis van de Stadsschouwburg. Maar door omstandigheden is dit er nooit van gekomen.

Galeriehoudster Antoinette Reuten heeft in overleg met onder meer schouwburgdirecteur Melle Daamen, toneelregisseur Johan Simons en actrice Elsie de Brauw het initiatief genomen postuum de portretopdracht te geven. In de Eregalerij van de Stadsschouwburg komt Willems’ portret te hangen naast de groten uit het Nederlandse theater.