Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Onderhandelingen over hereniging Cyprus hervat

De Grieks-Cypriotische delegatie (links) en de Turks-Cypriotische delegatie aan tafel tijdens vredesonderhandelingen die vandaag zijn begonnen. In het midden de VN-gezant voor Cyprus Espen Barth Eide
De Grieks-Cypriotische delegatie (links) en de Turks-Cypriotische delegatie aan tafel tijdens vredesonderhandelingen die vandaag zijn begonnen. In het midden de VN-gezant voor Cyprus Espen Barth Eide Foto EPA/Katia Christodoulou

De leiders van Grieks- en Turks-Cyprus zijn na een onderbreking van acht maanden weer bij elkaar gekomen om te praten over een hereniging van het opgesplitste eiland. Onder begeleiding van de VN ontmoeten beide kampen elkaar vandaag in de hoofdstad Nicosia om officieel te praten over vrede.

De verkiezingsoverwinning van afgelopen maand van Mustafa Akinci als leider van de Turks-Cyprioten geldt als een belangrijke ontwikkeling in het herenigingsproces van het eiland dat sinds 1974 verdeeld is. Akinci geldt als een een gematigde politicus die bij de verkiezingen onder andere de conservatieve kandidaat Derviş Eroğlu versloeg. Hij staat open voor een federaal Cyprus. Hij gaat nu met de Cypriotische president Nicos Anastasaides proberen tot een historisch akkoord te komen.

Pril stadium

Volgens functionarissen die bij de onderhandelingen betrokken zijn, zijn de onderhandelingen nog in een pril stadium en gaat het de leiders vooral om het opbouwen van vertrouwensbanden. Anastasiades ontmoette Akinci eerder deze week al kort en sprak toen na afloop van een “positieve atmosfeer”. De laatste keer dat er serieus werd onderhandeld over vrede was in 2004. Toen stemde het Turkse deel van het eiland vóór hereniging, maar wees het Griekse deel van het eiland het voorstel af.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een zuidelijk deel, dat overwegend Grieks is, en een noordelijk deel waar Turken de overgrote meerderheid vormen. Het zuidelijke deel is internationaal erkend. Het noorden, dat zichzelf heeft afgesplitst door de Turkse Republiek Noord-Cyprus uit te roepen, leunt voor financiële en militaire steun hevig op Turkije, het enige land dat het noorden officieel heeft erkend. Onderhandelingen over een hereniging zijn keer op keer uitgelopen op een deceptie, omdat de partijen het niet eens worden over onder andere de machtsverdeling bij een hereniging en het recht op militaire interventies.