Na half jaar stilte laat IS-leider van zich horen in boodschap

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft na zes maanden stilte van zich laten horen in een audioboodschap van 35 minuten die Islamitische Staat (IS) gisteren uitbracht. Hierin noemt hij het een plicht voor moslims te emigreren naar het ‘kalifaat’ van IS in Syrië en Irak.

De leider van IS, Abu Bakr Al-Baghdadi, in eerdere video.
De leider van IS, Abu Bakr Al-Baghdadi, in eerdere video. Foto AP

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft na zes maanden stilte van zich laten horen in een audioboodschap van 35 minuten die Islamitische Staat (IS) gisteren uitbracht. Hierin noemt hij het een plicht voor moslims te emigreren naar het ‘kalifaat’ van IS in Syrië en Irak.

“Er is geen excuus voor moslims op niet te emigreren naar de Islamitische Staat. Het is een plicht voor elke moslims om de strijd te steunen. We roepen je op om je bij ons aan te sluiten of de wapens op te pakken, waar je ook bent.”

Al-Baghdadi legt in de boodschap de nadruk op de tweedeling van vriend en vijand en op de juistheid van de ideologie van IS. Arabische regimes worden hard aangevallen vanwege hun “verwaarlozing van moslims” en al-Baghdadi presenteert IS als de beschermer van de Soennitische wereld. Ook zei Baghdadi:

“De islam is nooit een religie van vrede geweest. De islam is een religie van gevechten. Niemand zou moeten geloven dat de oorlog die wij voeren er een is van de Islamitische Staat. Het is de oorlog van alle moslims, maar de Islamitische Staat heeft een leidende rol. Het is de oorlog van alle moslims tegen de ongelovigen.”

Tweede audioboodschap

Het is pas de twee audioboodschap van al-Baghdadi die verschijnt. De eerste dateert van november (daarvan komt bovenstaand beeld van al-Baghdadi). Eenmaal was al-Baghdadi in het openbaar te zien: vorig jaar juli tijdens een preek in een moskee van de net veroverde Iraakse stad Mosul.  Eerder waren er nog geruchten dat de Irakees zwaargewond was geraakt bij een luchtaanval in Irak. De stem op de 35 minuten durende speech klinkt echter helder, zelfverzekerd en op sommige plaatsen melodieus. Dat ook de Saoedische bombardementen op Jemen worden genoemd, betekent dat de boodschap na 26 maart is opgenomen.

IS nadert ruïnes van Palmyra

De boodschap van al-Baghdadi komt op het moment dat IS op twee kilometer van de ruïnes in Palmyra,  een archeologisch juweel in Syrië, in gevecht is met regeringstroepen. Het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst roept de internationale gemeenschap om hulp en waarschuwt dat IS “alles zal vernietigen” als IS het Unesco-werelderfgoed in handen krijgt. Bekijk hier in onze special hoe Palmyra eruit ziet.

Een Engelstalig transcript van de speech, acht pagina’s met totaal 5385 woorden, is hier te downloaden.

Lees ook de longread over hoe Syriërs documenten het land uitsmokkelen voor aanklacht tegen Assad.