‘Minister Hennis wil Irak-missie verlengen’

Nederland gaat mogelijk de Irak-missie, die in oktober zou aflopen, verlengen. Ook zou worden gesproken over luchtaanvallen op Syrië. Eerder zei het kabinet de militaire inzet in Syrië niet kon zonder volkenrechtelijk mandaat.

Nederlandse trainers in de Noord-Irakese stad Erbil leiden Irakese en Koerdische soldaten op om te vechten tegen IS-strijders
Nederlandse trainers in de Noord-Irakese stad Erbil leiden Irakese en Koerdische soldaten op om te vechten tegen IS-strijders Foto: ANP / Evert-Jan Daniels

Nederland gaat mogelijk de Irak-missie, die in oktober zou aflopen, verlengen. Dat meldt de Volkskrant. Ook zou worden gesproken over luchtaanvallen op Syrië. Vanwege discussie over het volkenrechtelijk mandaat zei het kabinet eerder niet mee te doen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, die beduidend moeizamer verloopt dan die in Irak.

Minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) gaat ervan uit dat de strijd tegen IS in oktober niet voorbij is. Ze verwacht in de zomer meer duidelijkheid over het verlengen van de missie in Irak.

“De klus is zeker nog niet geklaard. We moeten serieus kijken naar wat de coalitie nodig heeft om IS verder terug te dringen.”

Sinds de Nederlandse missie in Irak afgelopen zomer begon worden zeker twee keer per dag vluchten met F-16’s uitgevoerd, 350 keer werden daarbij wapens gebruikt. Naast de inzet van zes gevechtsvliegtuigen die opereren vanuit Jordanië, traint Nederland ook Koerdische en Irakese militairen in Bagdad en Erbil.

Hennis bezoekt missie

Gisteren en vandaag bracht minister Hennis een bezoek aan de Nederlandse militairen in Irak. In Bagdad en Erbil bezocht ze het F-16-detachement en de militaire trainers.

Hennis toonde zich na het bezoek aan het F-16-detachement tevreden. Ze vergeleek de situatie met haar eerste bezoek in november.

“Toen waren onze F-16’s koud aangekomen. Nu zijn we een half jaar verder en is de opmars van ISIS mede door de luchtaanvallen van de coalitie een halt toegeroepen. Maar ISIS blijkt een hardnekkige tegenstander. Deze strijd blijft er een van de lange adem.”