Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Luister dit muziekstuk en hoor hoe snel de aarde opwarmt

Still uit video

Iedereen kent wel de wereldkaarten met in rood aangegeven de snelst opwarmde gebieden van onze planeet. Maar er is ook een andere manier om mensen bewust te maken van klimaatopwarming, ervaar dat via deze ingenieuze compositie ‘Planetary Bands, Warming World’.

De student en cellist Daniel Crawford en professor geografie Scott St. George gebruikten data van NASA om een compositie te maken voor een strijkkwartet. Het stuk laat zowel horen hoe vanaf 1880 de aarde opwarmt en in welk gebied dat het snelst gaat. Elk instrument vertegenwoordigd een specifiek deel van het noordelijk halfrond.

Toonhoogte van elke noot afgestemd op temperatuur

Het geluid van de cello komt overeen met de temperatuur van de equatoriale zone, dat is rond de evenaar. De altviool volgt de midden breedtegraden. En twee violen spelen afzonderlijk de temperaturen in de hoge breedtegraden en rond de Noordpool. En als tweede element, zo vertelt Crawford in onderstaande video:

“[Is] de toonhoogte van elke noot afgestemd op de gemiddelde jaarlijkse temperatuur in elke regio, dus lage noten vertegenwoordigen een koud jaar en hoge noten vertegenwoordigen warme jaren”

Crawford and St. George hebben in dit muziekstuk de nadruk gelegd op de sterke verandering van het klimaat rond de Noordpool. Het duo is ook van plan om muziek te schrijven die de ontwikkeling laten horen over de zuidelijke helft van de planeet, maar daar zijn ze nog niet aan toegekomen. Volgens St. George kan de compositie een brug vormen tussen logica en emotie. zo vertelt hij aan de Amerikaanse website Quartz.

“Hoe het geluid van de viool de hoogte ingaat da is ongelooflijk effectief middel om de omvang van verandering in het noordpoolgebied te illustreren, dat meer dan enig ander deel van de planeet is opgewarmd.”

Niet eerste muziekstuk

Het is niet voor de eerste keer dat de beide heren een compositie maakten over klimaatopwarming. Twee jaar geleden speelde Crawford nog zelf op zijn cello de compositie ‘A Song of Our Warming Planet’. In dit muziekstuk staat elke noot voor een jaar van 1880 tot 2012. De toonhoogte weerspiegelt de gemiddelde temperatuur van de planeet ten opzichte van de 1951-1980 basislijn. Lage tonen vertegenwoordigen een relatief koel jaar, terwijl de hoge noten staan voor relatief warme jaren.